Dani slovenskog filma u Kinu Valli

U Kinu Valli, u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Istra, od 17. do 20. svibnja održat će se Dani slovenskog filma.

Prvi u nizu prikazat će se 17. svibnja u 19:00, a riječ je o komediji To su gadovi iz 1977. koja priču o udovcu Stebe, vozaču autobusa iz Ljubljane koji živi s 5 sinova i kućnom pomoćnicom Rozi. Ona ih uskoro napušta, a u njihov život ulazi Meri, Rozina nećakinja. Riječ je o restauriranoj verziji komedije iz 1977. godine, redatelja Jožeta Bevca koja se čak 25 godina bila rekorder gledanosti u slovenskim kinima; samo u ljubljanskim kinima pogledalo ga je 112.000 ljudi, au cijeloj Sloveniji 280.000. Nakon projekcije gost je Bojan Mastilović koji je bio zadužen za restauriranje filma.

18. svibnja u 17:00 na rasporedu je suvremena drama Slovenija, Australija, a sutra cijeli svijet. U središtu priče je električar koji radi u tvornici i dodatno pokušava zaraditi putem mrežnog marketinga. Takva odluka donosi određene rizike. Režiju potpisuje Marko Naberšnik, poznat po filmovima Šume su još uvijek zelene te Pijetlov doručak.

U subotu, 19. svibnja u 17:00, prikazat će se obiteljski film Pođi sa mnom koji prati četiri tinejdžera koji traže inspiraciju kako bi napravili najbolju fotografiju za školsko natjecanje. Njihov odlazak u planinu pretvara se u borbu za opstanak. Toplu i napetu priču o odrastanju režirao je Igor Šterk prema istoimenom romanu Dušana Čatera koji i potpisuje scenarij. Film je dosad primio 7 nagrada i bio prikazan na mnogobrojnim međunarodnim festivalima.

Program zatvara još jedan obiteljski film Neka bude košarkaš koji je na rasporedu 20. svibnja u 17:00. Junaci slovenske književne uspješnice Primoža Suhadolčana Košarkar naj bo! Uz koju su odrasle generacije djece i mladih, oživjeli su i na filmu. Priča je to o mladom i smotanom dječaku Ranti kojemu se život okreće naglavce kada ga nastavnik tjelesnog pozove u košarkašku ekipu. Režiser je Boris Petkovič.

Sve filmove na Danima slovenskog filma ljubazno je ustupio Slovenski filmski centar koji već drugu godinu zaredom sudjeluje na Danima slovenskog filma u Kinu Valli.

Cijena ulaznice iznosi 10,00 kn po filmu.