Dušan Makavejev: Retrospektiva

Od 27. do 29. ožujka

U organizaciji Pulske Filmske Tvornice, a u suradnji sa JU Pula Film Festival, Veleposlanstvom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci, Austrijskim filmskim muzejom u Beču, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, Avala Studios Beograd, Zagreb Filmom.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.


srijeda, 27. ožujka u 19 satiljubavnislucajEVENT

PROKLETI PRAZNIK
Jugoslavija, 1958., 35mm, 9'

Dokumentarni film o folklornom slikarstvu na ruralnim grobnim spomenicima, fokusiran na prikaze i simbole koji predstavljaju pokojnikov život i slave onaj zagrobni.

IMDb


LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE PTT-A
Jugoslavija, 1967., 77';
Glume: Eva Ras, Miodrag Antić, Ružica Sokić, Slobodan Aligrudić

Poslije mnogih avantura, mlada zaposlenica poštanskog ureda započinje ljubavnu vezu sa ozbiljnim mladićem. Ali, prilikom njegovog dužeg službenog puta, usamljena poštarica podliježe udvaranjima nasrtljivog kolege. Između službenice koja je zatrudnila i prevarenog mladića, nakon njegova povratka, dolazi do oštrih sukoba koji se tragično završavaju.

IMDb


četvrtak, 28. ožujka u 19.30 satinevinostbezzastiteEVENT

SLIKOVNICA PČELARA
Jugoslavija, 1958., 35mm, 8'

Još lokalne folklorne umjetnosti: Makavejev ovaj put istražuje tipičnu slovensku tradiciju slikarstva košnice koje ironizira i ismijava – često na iznenađujuće vulgaran i komičan način – društveni moral i stereotipe.

IMDb

NEVINOST BEZ ZAŠTITE
Jugoslavija, 1968., 79';
Glume: Ana Milosavljević, Bratoljub Gligorijević, Dragoljub Aleksić, Petar Milosavljević, Vera Jovanović,

Bravar i akrobat Dragoljub Aleksić snimio je 1942. godine, u okupiranom Beogradu, igrani film o snazi tijela i volje, o društvenoj nepravdi i nježnoj ljubavi, o samome sebi. Obogaćen novo-snimljenim scenama, ovako komponiran materijal stavlja u pokret jedan osoban filmski vremeplov. Uz mnoge autentične slike grada Beograda iz 1941. godine odmah nakon bombardiranja isprepliće se radnja o nametljivom gospodinu Petroviću koji po svaku cijenu želi osvojiti siroticu Nadu... Nevinost bez zaštite hibridni je igrano-dokumentarni film sačinjen od snimki, zapisa i materijala za istoimeni film iz 1941. godine koji je trebao je biti prvim srpskim zvučnim filmom. U izvornom obliku nikad nije prikazan zbog cenzura nacističkog režima.

IMDb


petak, 29. ožujka u 19.30 saticovjeknijeticaEVENT

BOJE SANJAJU
Jugoslavija, 1958. 35mm, 8'

Ovaj film pokazuje sjajnu i dirljivu, u punom smislu te riječi, priču o izradi ćilima u pirotskom kraju (Pirot je mjesto na jugoistoku Srbije, blizu granice s Bugarskom).
Kroz ovaj tradicionalno ženski posao nastaju mistični geometrijski uzorci, elementi i simboli šarolikih tkanja.

IMDb

ČOVJEK NIJE TICA
Jugoslavija, 1965., 82';
Glume: Milena Dravić, Janez Vrhovec, Eva Ras, Stole Aranđelović, Boris Dvornik

Ljubavna romansa između starijeg, cijenjenog stručnjaka koji privremeno dolazi u industrijski grad, zbog montaže strojeva i mlade frizerke u čijoj je kući odsjeo, i posljedice jednog takvog odnosa, naročito kad se u njega umiješa i jedan mladi vozač i jedan putujući cirkus.

IMDb

Kupi / rezerviraj ulaznice

RasporedSjedenja2018