XII x II 2018. - SLAVIMO ROĐENDAN!

rodjendanEVENT

U Kinu Valli predstavljen kalendar i nosač zvuka u čast 65. Pulskog filmskog festivala

Danas je u Kinu Valli predstavljeno jedanaesto izdanje projekta XII x II posvećeno 65. godišnjici održavanja Pulskog filmskog festivala.

O projektu XIIxII govorio je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je zaželio dobar vjetar u leđa 65. Pulskom filmskom festivalu koji će neosporno i ove godine donijeti najbolji presjek nacionalne produkcije. Projekt je nastao na osnovi ideje pokretača Upravnog odjela za kulturu Istarske županije s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, i hvalevrijedan je produkt sinergije raznih umjetnika. Istarska županija će se ujedno projektom služiti u svojstvu protokolarnog poklona povodom novogodišnjih blagdana čime se istarska kultura promovira i van granica Hrvatske.

Ravnateljica Pula Film Festivala i izbornica likovnog dijela izdanja za 2018. godinu Gordana Restović zahvalila je mladim umjetnicima na iskazivanju vlastite perspektive viđenje 65. Pule i njihovom nesebičnom doprinosu pri stvaranju projekta, dok je Bruno Krajcar predstavio glazbenike koji su sudjelovali u ovjekovječivanju filmske glazbe za potrebe projekta.

Likovna autorska djela: akvareli, grafike, kolaži, crteži doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre – Museo d’arte contemporanea dell’Istria za stvaranje i obogaćivanje fundusa. Audiozapis, master CD-a, donira se Hrvatskom radiju Pula, koji emitiranjem glazbenih brojeva doprinosi popularizaciji mladih glazbenika.

Predstavljanje su popratile vokalne skupine Ad libitum (Brtonigla) i Equivoci (Pula, Buzet) te Kvartet Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile (Pula), a potom je otvorena izložba radova ovjekovječenih na ovogodišnjem kalendaru. U samom likovnom dijelu sudjelovalo je dvanaest mladih likovnjaka koji su svojim originalnim radovima čestitali rođendan jednom od najstarijih filmskih festivala na svijetu, a 12 glazbenih brojeva podsjetnik su na filmske uspješnice u kojima je glazba ostavila prepoznatljiv trag. Veći dio albuma pripremljen je i snimljen upravo Festivalu u čast, s ciljem poticanja interesa za filmsku glazbu kako kod učenika i studenata, tako i kod glazbenih entuzijasta s područja koje popularno zovemo glazbeni amaterizam.

O značaju projekta govori činjenica da je, uključujući i 2018. godinu, u projektu sudjelovalo šestotinjak glazbenika i sto pedeset likovnjaka iz Istre.