Jubilarni 10. Maraton kratkometražnog filma donosi nam preko 30 naslova koje ćete moći pogledati u foajeu kina od 20. do 22. prosinca.

U 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske će se deseti put zaredom održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma.  Program koji nastaje u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra ove godine slavi svoj okrugli, deseti rođendan. 

U Kinu Valli moći ćemo pogledati čak 5  filmskih blokova, podijeljenih na Male europske maratonce i Male hrvatske maratonce – programe namijenjene djeci. Istovremeno, za odrasle su tu Domaći maratonci koje čine nagrađivani animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni filmovi.

Program Mali domaći maratonci na rasporedu je 20. i 22. 12. u 17:30 i sastoji se od 9 renomiranih domaćih naslova, redom nagrađivanih na stranim i domaćim festivalima. Djeca i roditelji će tako moći pogledati najbolje od domaćih kratkometražnih filmova, a priče će ih voditi od ježeve kućice pa sve do malih bijelih vrana koje traže svoje mjesto pod suncem. U programu gledamo: Ježeva kuća Eve CvijanovićCrvena jabučica Ane HorvatTonka će sutra Morane DolencKoyaa – Razigrani autić čiju režiju potpisuje Kolja Saksida. Tu su još i filmovi Prošlo je s kišom Siniše ErcegovićaKrila za krokodila Ivane Guljašević KumanBijela vrana Mirana MiošićaPrvi korak autorice Petre Kožar i Vrlo mokra noć u muzeju Milana Trenca.

Mali europski maratonci na rasporedu su 21.12. u 18:30, a radi se o poseban a radi se o posebnom filmskom programu namijenjenom djeci u dobi 4+. Njime predstavljamo najbolje kratke filmove za djecu iz cijele Europe. U ovim se filmovima sve mijenja, proljeće prelazi u zimu, gusjenica postaje krasan leptir, a krtica bi se čak mogla pretvoriti u Mjesec! Na domaća nam platna tako stižu filmovi iz Belgije, Nizozemske i Litve.

Program Domaći maratonci podijeljen je u 3 bloka, a predstavlja izbor animiranih, igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova za starije uzraste. Filmovi su nastali od 2012. do 2022. godine.

U programskom bloku Domaći maratonci 2 koji je na rasporedu 20.12. u 19:30 prikazujemo animirani film Biciklisti Veljka Popovića, igrani studentski film Hane Jušić Da je kuća dobra i vuk bi je imao, zatim Vučje igre, animirani film Jelene Oroz. Na programu su i dokumentarno-eksperimentalni film Prazni sati, čiju režiju potpisuje Mate Ugrin, zatim animirani film Marka Dješka Sve te senzacije u mom trbuhu, igrani film Ljepotan Saše Bana, te animirani film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.

Blok Domaćih maratonaca 3 na rasporedu je 21.12. u 19:30,a prikazuje igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, animirani film Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, te dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti čiju režiju potpisuju Dane Komljen James Lattimer. Tu je i animirani film “Stranac” u mojoj glavi Petre Balekić, igrani Siguran let Alda Tardozzia, dokumentarni White Trash Sunčice Ane Veldić, te animirani film Soba Ivane Jurić.

Domaći maratonci 4 na rasporedu su 22.12. u 19:00, a uključuju animirani film Cockpera Kate Gugić, animirani film Otac čiju animaciju i režiju potpisuju Ivan Bogdanov, Asparuh Petrov, Dmitry Yagodin, Rositsa Raleva, Moritz Mayerhofer i Veljko Popović. Tu je i igrani film Teleport Zovko Predraga Ličine, eksperimentalni Amnezijak na plaži Dalibora Barića, igrana drama nominirana za studentskog Oscara, Cvijeće Judite Gamulin, te animirani film Gamer Girl čiju režiju potpisuje Irena Jukić Pranjić.

Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma je nastala 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na mnoštvo europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje se održava već desetu godinu zaredom.

Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.

Kina Kino mreže koja sudjeluju u programu su: Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino 30. svibnja (Daruvar)Kino Velebit (Koprivnica)Centar za kulturu KorčulaKino KrapinaKino Moslavina KutinaKino LabinKino Mediteran LastovoPučko otvoreno učilište Matija Antun Relković (Nova Gradiška)Dom kulture grada PrelogaKino Valli (Pula)Kino RabArt-kino Croatia (Rijeka)Kino SamoborKino SlatinaZlatna vrata (Split)Kino ZelinaKuća umjetnosti Arsen (Šibenik)Kino Gaj (Varaždin)Kino Gorica (Velika Gorica)Kino ZabokDokukino KIC (Zagreb)Kino Kinoteka (Zagreb)Kino Forum (Zagreb), te su se priključili Kino Urania (Osijek) i iznimno po prvi puta Centar mladih Ribnjak (Zagreb).

Kraj godine idealan je za posjetiti svoje gradsko kino i nazdraviti s kratkim za nove filmske doživljaje koji nas čekaju naredne godine!

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje!

Povezane vijesti