Zoom predavanje i tribina “Senzorne projekcije – projekcije filmova koje poštuju dječju senzibilnost i različitost”.  

Termin: 24. ožujka u 13:30
(predviđeno trajanje 45-60 minuta + pitanja i rasprava)

Predavanje će održati Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, pod motom “kino za sve i dostupno svima”. Na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova… Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Uz pomoć ovakvih projekcija roditelji neće trebati pretjerano se preznojavati razmišljajući kakav ih film očekuje kada dođu s djetetom u kino jer je sadržaj pomno biran i mora zadovoljavati potrebne kriterije. 

Predavanje je namijenjeno psiholozima, pedagozima, stručnim suradnicima u nastavi, svim djelatnicima vrtića i osnovnih škola, roditeljima, ali također i kinima i kino djelatnicima  te ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Snimka predavanja Senzorne projekcije – projekcije filmova koje poštuju dječju senzibilnost

OPŠIRNIJE O PREDAVANJU

Djeca su u suvremenom svijetu okružena različitim medijskim sadržajima, no nedovoljan se naglasak stavlja na njihove neurobiološke specifičnosti i spremnost neurološkog sustava za obradu audiovizualnih sadržaja. Obzirom da prevalencija teškoća u razvoju kod djece raste iz godine u godinu (procjenjuje se da se u našoj zemlji sve godine rađa oko 4000 djece s neurorazvojnim odstupanjima) važnost prilagodbe medijskih sadržaja i kino okoline nikada nije bila važnija. Djeca s teškoćama u razvoju vrlo često imaju odstupanja u području senzornog procesuiranja koje se očituju u poteškoćama prijema, obrade i interpretacije informacija zaprimljenih putem osjetila, pa im je samim time praćenje auditivnih i vizualnih sadržaja ponekad otežano.

Poteškoća s kojima se suočavaju je puno – neka djeca reagiraju na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu duže od nekoliko minuta, neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci. Kako bi se djeca s navedenim poteškoćama uključila u svakodnevni život, potrebno je senzibilizirati javnost i omogućiti im sudjelovanje u događajima na kojima će se osjećati ugodno i dobrodošlo. Upravo je kino idealno mjesto gdje djeca u društvu svojih vršnjaka urednog razvoja, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav mogu usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje.  Istovremeno se djeca urednog razvoja upoznaju s različitostima i osobitostima djece s teškoćama u razvoju te se uče pravilno, tolerantno ophoditi prema drugima.

 

Koncept senzornih projekcija provodi se već 6 godina u kinima diljem Republike Hrvatske, pod motom „Filmsko iskustvo dostupno svima“.

Dr. sc. Eva Brlek, profesorica edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, diplomirala je edukacijsku rehabilitaciju na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Nakon fakulteta pohađa petogodišnju poslijediplomsku edukaciju iz realitetne psihoterapije u organizaciji William Glasser instituta iz Los Angelesa i Inštituta za Realitetnu terapiju u Kranju, te stječe zvanje EAP psihoterapeut. Doktorirala je 2021. godine proučavajući utjecaj auditivnih i vizualnih stimulusa na varijabilnost pažnje unutar komunikacijskog procesa djece, s naglaskom na djecu s hiperaktivnim poremećajem.

Sudjeluju: Eva Brlek – profesorica edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, Vanja Marković – Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Nataša Šimunov – Kino Valli (Pula Film Festival), Marino Jurcan – Udruga Metamedij