Projekt udruge Djeca susreću umjetnost, Film u bolnici, ove godine slavi veliki 10. rođendan i na proslavu je pozvao i Pulicu u kaputu!

Od nacionalnog projekta, Film u bolnici je narastao sve do europske razine jer se trenutno provodi u ukupno 6 europskih zemalja — Sloveniji, Italiji, Španjolskoj, Belgiji, Švedskoj i, naravno, Hrvatskoj. Digitalna platforma filmubolnici.org osigurava pristup sjajnim, kvalitetnim, europskim filmovima djeci i mladima diljem Europe, a Pulica u kaputu sudjeluje prikazivanjem festivalskog naslova Franzove dogodovštine. Time je postojeći fond od preko 80 filmova recentne europske produkcije za djecu i mlade od 3 do 15 godina te festivalskih naslova obogaćen vrijednim i edukativnim naslovom kojeg će djeca i mladi u hrvatskim bolnicama moći samostalno pogledati pristupom platformi te će biti organizirane i zajedničke projekcije te brojne online i offline aktivnosti povezane s filmom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA, u sklopu poziva za potporu projektima koji promoviraju europska audiovizualna djela internetskim putem. Međunarodni partnerski tim čine: filmski festivali za djecu JEF (Belgija), BUFF Film Festival (Švedska), distributeri i producenti iz Španjolske Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, art kino iz Slovenije Javni zavod Kinodvor te organizacija koja provodi kreativne programe filma Il Nuovo Fantarca Onlus A R.L. iz Italije.

 

Projekt se sufinancira i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, a zahvaljujući partnerstvu sa Savezom Naša djeca i njihovom akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ uključile su se i hrvatske bolnice. Pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka od strane medicinskog osoblja u uključenim bolnicama.

Cilj projekta je razvedriti i olakšati dane koje mali pacijenti provode u bolnicama te među njima potaknuti interes za filmsku umjetnost i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu zanimljivog, raznolikoga i metodički osmišljenog programa.

Za prvih 10 i budućih nebrojeno puno godina!