U sklopu projekta „Film koji uključuje“ udruga Pari Pikule prilagodila je za hrvatska kina inovativnu tehnologiju mobilne aplikacije MovieReading koja slijepim i slabovidnim osobama omogućuje praćenje filmova i uživanje u filmskoj umjetnosti.

Kako radi?  Putem mikrofona na pametnom uređaju, MovieReading “sluša” opisne scene bilo kojeg prilagođenog filma ili serije koji se prikazuje na velikim i malim ekranima. Za uživanje u filmskim čarima potrebni su vam samo pametni uređaj i slušalice.

Preuzimanje i pokretanje: Ova besplatna aplikacija dostupna je korisnicima mobilnih uređaja s iOS i Android operativnim sustavima. Preuzmite je iz trgovine aplikacijama i instalirajte na svoj mobilni uređaj. Funkcionira na pametnim telefonima, tabletima i elektronskim naočalama. U postavkama pod „Zemlja“ odaberite „Hrvatska“ i potvrdite, a zatim odaberite željeni film. Aplikacija će ga preuzeti i pohraniti u vaš uređaj. Za preuzimanje aplikacije i datoteke s odabranim filmom potrebna je internetska veza dok se audiodeskripcija sinkronizira i pokreće automatski bez internetske veze.

Dostupni filmovi: Trenutno su na aplikaciji MovieReading dostupni: dokumentarni film Tomislava Jelinčića Starac i roda, priča o malenoj i Klepetanu te igrani film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije Navedeni filmovi bit će prikazani u Kinu Valli od 10. lipnja, a raspored projekcija dostupan je na mrežnoj stranici Kino Valli. Detaljne upute o preuzimanju i korištenju aplikacije MovieReading pogledajte ovdje (https://vimeo.com/548571548)

Povezane vijesti