Ususret 95. dodjeli nagrade Oscar, u Kinu Valli u veljači prikazat će se 5 naslova u konkurenciji. Na veliko platno stižu Babylon (r. D. Chazelle), priča smještena u ranim godinama Hollywooda koja prati uspon i pad tadašnjih protagonista tijekom ere neobuzdane dekadencije, Tár (T. Field) napeta psihološka drama fokusirana na liku Lydije Tár, jednoj od najvećih živućih skladateljica-dirigenata i prvom ženom ravnateljicom velikog njemačkog orkestra, Duhovi otoka (r. M. McDonagh) crnohumorna priča o prekidu prijateljstva između dvojice životnih prijatelja, Poslije sunca (C. Wells) priča o odrastanju jedanaestogodišnje Sophie, prisjećanju na odmor koji je provela s ocem i prvim dojmovima o osvješćivanju njegove ranjivosti. Također, prikazat će se dodatne projekcije filma Avatar: put vode (J. Cameron) u kojemu je Jake Sully suočen s prijetnjama prema narodu Na’vi.

Veljača će biti izuzetno bogata i za najmlađu publiku a na rasporedu će pronaći obiteljski film Dječak i tigar (B. Qulici) o dječaku koji spašava mladunče bengalskog tigra od nemilosrdnih lovokradica koji su ubili tigrovu majku, Neustrašiva njuška (C. Bailey, M. Koetsier, R. Minkoff) o psu koji želi postati samuraj, Nikica u potrazi za blagom (r. J. Rappeneau) o avanturi dječaka koji se odbija preseliti na drugi kraj države, Lil, Lil krokodil (W. Speck, J. Gordon) animirana igrana avantura o dječaku koji se u New Yorku sprijateljuje sa raspjevanim krokodilom i P’astanian i tri Njušketira (T. Garcia), animirana avantura koja prati štenca P’Astaniana na putu u Pariz.

Nešto starija publika će pak, uživati u novim avanturama najpoznatijih Gala u filmu Asterix & Obelix: Srednje kraljevstvo (G. Canet). U kino će se prikazati dva filma temeljena na  recentnim hit knjigama koje su imali izvrstan prijem; Čovjek zvan Otto (M. Forester), Frederika Backmana i talijanski film Osam planina (F. van Groeningen, C. Vandermeersch) prema knjizi Paola Cognettija.

Povodom Valentinova prikazat će se Čarobni Mike: posljednji ples (S. Soderbergh) u kojemu glavne uloge igraju Channing Tatum i Salma Hayek. Dva naslova s predznakom ljubavi prikazat će se i u drugoj polovici veljače; Što ljubav ima s tim? (S. Kapur) i Carstvo svjetlosti (S. Mendes). Iz Marvelovog studija stiže Ant – Man i Wasp: Kvantumanija (P. Reed), dok će se fikcionalna priča o jednoj godini života carice Sissi prikazati u filmu Korzet (M. Kreutzer).

Program Filmovi za sva vremena posvećen je redatelju Jimu Jarmuschu. Svake srijede u veljači prikazat će se sljedeći naslovi; Pod udarom zakona, film o trojici koji se nađu u istoj zatvorskoj ćeliji zbog zločina koje nisu počinili, Noć na zemlji, antologija o pet različitih taksista u pet američkih i europskih gradova i njihovim nevjerojatnim vožnjama s mnoštvom stranaca u istoj noći, Kava i cigarete, Niz vinjeta gdje se slavne osobe, koje glume polu-fikcionalizirane verzije sebe, susreću u ugostiteljskom objektu s kavom i cigaretama, Samo ljubavnici preživljavaju, o stoljetnim ljubavnicima, vampirima, Adamu i Evi koji se bore s depresijom i svijetom koji se neprestano mijenja i Paterson, priča o trijumfu i porazu svakodnevice.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Kinu obilježit će se projekcijama filma Krivotvoritelj (M. Perren), film o Židovu Ciomi u Berlinu 1942. godine, koji bježi Gestapu i spašava živote zahvaljujući svojoj sposobnosti krivotvorenja. Još će se četiri posebna programa održati u veljači; senzorna projekcija sinkronizirane animirane avanture I miševi idu u raj (J. Bubenicek), dokumentarni film Novo kino Buje (A. Bozzer), prijenos uživo opere Medeja (Luigi Cherubini) iz Metropolitana Opere, a u sklopu programa Kino 15+prikazt će se 21. veljače film Prije zore redatelja Richarda Linklatera.

Povezane vijesti