Što je kino?

stojekinoCLANAK

Što je kino?

Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici, a dvorana ili zgrada posebno opremljena za prikazivanje filmova naziva se kino. Riječ kino je skraćenica riječi kinematograf, tj. mnogo poznatijeg filmskog projektora kojeg su koristili braća Lumière prije više od stotinu godina.
Prvi filmovi su se prikazivali u šatorima, cirkusima, ugostiteljskim objektima i na otvorenome. No, zapaljivost filmske vrpce i česti požari su ubrzo pridonijeli gradnji posebnih prostorija za projiciranje filmova, s projekcijskom kabinom odvojenom od gledališta i zaslona. Modernije kinodvorane počele su se graditi 1910-ih. Uslijedila je gradnja luksuznih kinopalača, a onda i pregradnja većih dvorana u nekoliko manjih. Nastale su cijele mreže specijaliziranih kina poput multipleksa i art kina, čak i automobilska kina (tzv. drive-in) kakva se mogu naći u SAD-u.

Suvremena kina stalno usavršavaju tehničke uvjete kako bi se postigao što veći užitak i udobnost pri gledanju filmova. Više se od stotinu godina u kinima se koristio 35 mm projektor, električni stroj pomoću kojeg se film projicirao na ekran, a filmska vrpca je prolazila kroz projektor standardiziranom brzinom od 24 sličice u sekundi. Jedan prosječan igrani film snimljen na 35mm filmskoj vrpci težio je oko 30 kilograma i bio dugačak čak 3000 metara! Danas su analogni projektor i teške filmske role većinom zamijenili digitalni projektori i filmovi snimljeni u DCP-u, digitalnom formatu koji pruža najveću kvalitetu slike. Za razliku od tradicionalnih filmova na 35-ici koji su fizički morali stići u kino i čiji je transport bio skup, danas se filmovi zaprimaju putem Interneta, satelitske veze, šalju na hard disku i Blu-rayu, a samo iznajmljivanje filmova plaća se distributerima 40-60% od prodanih ulaznica.

Rad kina obilježava redovni program, tj. dnevni raspored projekcija, periodična smjena filmova i raspoređivanje različitih filmova prema nekim načelima. Mnoga kina su usredotočena samo na određenu vrstu filmova, a nezavisna kina poput Kina Valli vole film u svim njegovim oblicima. Prikazuju komercijalne i nezavisne filmove, filmske klasike, eksperimentalne, igrane, dokumentarne, animirane i kratke. Promiču svjetsku, europsku i domaću kinematografiju i pružaju uvid u neotkrivene filmske kulture. U kinu se održavaju i izložbe, promocije, rođendani, predavanja, ugošćuju filmski festivali i organiziraju razna događanja za cijelu zajednicu. Kina poput Kina Valli važno su mjesto kulturnog i društvenog života svih generacija i jedno od omiljenijih okupljališta građana, a imaju i važnu edukativnu ulogu jer brinu o filmskom odgoju i obrazovanju publike.

Iako se danas filmovi mogu gledati svugdje - na TV-u, računalu, tabletu, smartphonu – gledanje filmova nigdje nije tako lijepo i uzbudljivo kao u kinu. Ono nudi poseban doživljaj svim ljubiteljima sedme umjetnosti prikazujući filmove u visokoj rezoluciji, na ogromnom zaslonu od nekoliko metra, uz impresivnu kvalitetu zvuka.

Vidimo se uskoro u kinu!

stojekino1CLANAK