U sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje”, u četvrtak, 19. siječnja 2023. godine, u pulskom Kinu Valli održana je druga javna senzorna projekcija, a na programu je bio hrvatski animirani film „Cvrčak i mravica“ Luke Rukavine. U novom viđenju Ezopove i La Fontaineove basne, Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bandom, zabavljajući bezbrižne kukce. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad. Kad se slučajno susretnu, zbližavaju se i uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora.

Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Tako je bilo i na projekciji filma „Cvrčak i mravica“ na kojoj je bilo 165 oduševljenih gledatelja. U ležernoj i opuštenoj atmosferi uživali su svi – kako djeca s posebnim potrebama i senzornim poteškoćama, tako i mala djeca od 2,5 do 3 godine i njihovi roditelji.

Prije same projekcije prisutnima su se obratili Nataša Šimunov, ispred Kina Valli, Vanja Marković u ime Škole za odgoj i obrazovanje Pula i Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij. Jurcan je u kratkim crtama predstavio projekt „U istom filmu – korak dalje“, a Marković je publici objasnila dinamiku senzornih projekcija i važnost opuštene i ležerne atmosfere. Šimunov je govorila o samom filmu i njegovom značaju jer se radi o prvom hrvatskom dugometražnom animiranom filmu rađenom u tehnici 3D animacije.

Projekcija se realizira u suradnji Kina Valli, pulske udruge Metamedij i Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Uz Kino Valli i pulsku Školu za odgoj i obrazovanje, partneri su još Centri za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice. Provedba projekta vrijednosti 45.000,00 eura traje od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij. Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Povezane vijesti