Kino Valli

Kino Valli smješteno je na popularnoj šetnici Giardini u centru Pule. Suvremeno opremljeno danas broji 209 sjedaćih mjesta i svakodnevno nudi bogat filmski i popratni kulturni program poput izložbi, gostovanja umjetnika i sl. Uz svjetske filmske hitove posebna pažnja posvećuje se pomnom odabiru naslova europske i nezavisne produkcije. Vjerna publika već je navikla na uigrane programe, retrospektive i cikluse kao što su “Filmovi za sva vremena”, “Matineja za umirovljenike” i “Doku dan”, a u punom uzletu je program “Kino 15+” kojeg kreiraju mladi filmofili kao i Kino kviz koji okuplja istinske filmske znalce. Njegujući uspješnu suradnju sa školama, vrtićima i ostalim partnerima u zajednici, Kino Valli već godinama redovito provodi edukativni program “Film u školi” ugošćujući na tisuće mladih gledatelja. Tijekom srpnja, Valli je uz pulsku Arenu jedna od glavnih lokacija održavanja najstarije kulturne manifestacije u Hrvatskoj - Pulskog filmskog festivala. Kino je član međunarodnih filmskih organizacija Europa Cinemas, CICAE i Europske federacije filmova za djecu – ECFA te hrvatske udruge nezavisnih kinoprikazivača - Kino mreže. 

Kratka povijest

Prikazivanje filmova na velikom platnu u prostoru današnjega Vallija započelo je još na početku 20. stoljeća, a tada je kino nosilo naziv L’Alhambra. Za vrijeme talijanske uprave 40-ih prošlog stoljeća dvorana mijenja ime u Sala Umberto. Desetljeće kasnije u nju se smješta Centralni dom kulture, a potom Kino Zagreb koje je radilo do 2006. Nakon kompletne rekonstrukcije, novoobnovljeno kino otvorilo je svoja vrata 18. srpnja 2008. pod nazivom Kino Valli u čast glumici Alidi Valli, rođenoj Puljanki.

Alida Valli

Slavna talijanska glumica hollywoodske karijere Alida Valli rođena je u Puli 31. srpnja 1921. kao Alida Maria Altenburger, a njoj u čast pulsko gradsko kino dobiva ime Kino Valli.  Alida Valli kao devetogodišnja djevojčica pojavljuje se u dječjim radijskim emisijama, a prvu filmsku ulogu imala je u Trorogom šeširu (1934.). Otada niže raznovrsne filmske uloge -  od romantičnih komedija preko melodrama do zapaženijih uloga u filmu Mi živi (1942.) i njegovu nastavku Zbogom, Kira (1942.). Hollywoodski status zvijezde zaslužuje ulogama u kultnim filmovima Slučaj Paradine (1947.) i Treći čovjek (1949.), a europski značaj potvrđuje ulogama u filmovima: Senso Luchina Viscontija (1954.)Krik Michelangela Antonionija (1957.)Oči bez lica Georgesa Franjua (1959.)Tako duga odsutnost Henrija Colpija (1961) i Strategija pauka Bernarda Bertoluccija (1970.). Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada poput Gamajun International Award (1990.), David di Donatello alla carriera (1982. i 1991.) i Zlatnog lava na venecijanskom festivalu (1997). 

O knjizi „Alida Valli OČI, KRIK“

Bila je majka Roberta Benignija i ljubavnica Orsona Wellesa, neposlušna djevojka i odvažna redovnica, aristokratkinja i pučanka, izdajica domovine i suparnica Brigite Bardot. Alida Valli, rođena u Puli 1921., preminula u Rimu 2006., jedna je od najznačajnih talijanskih glumica. Već krajem tridesetih godina, kao mlada djevojka, postaje zvijezda „bijelih telefona“ i zaručnica Italije“, zahvaljujući filmovima poput Saladina silnog i Tisuću lira na mjesec te pjesmi Ma l’amore no. Tijekom rata surađuje s redateljem Marijem Soldatijem na filmu Mali starinski svijet. U drugoj polovici četrdesetih godina odlazi u Hollywood gdje postaje „nova Garbo“ i snima pet filmova, između ostalih, Slučaj Paradine i Treći čovjek. Nakon povratka u Europu ostvaruje uloge u filmovima Oči bez lica, Nakon duge odsutnosti, Prva spokojna noć, Dvadeseto stoljeće, Berlinguer, volim te i brojnim drugim. Njezin život i karijeru obilježili su skandali (bila je umiješana u slučaj Montesi), ljubavi, uspjesi, ali i neprilike iz kojih je zahvaljujući svojoj hrabrosti i odlučnosti, uvijek pronalazila izlaz. Bila je glumica snažne osobnosti i magnetskog pogleda koja je iza sebe ostavila oko 130 filmova te brojne televizijske emisije i kazališne predstave. Angažirali su je Alfred Hitchcock, Carol Reed, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Claude Chabrol, Roger Vadim, Gillo Pontecorvo, Valerio Zurlini i Dario Argento. 

Knjiga „Alida Valli Oči, KRIK“ dostupna je na blagajni Kina Valli po cijeni od 3,50 EUR.