Velik broj umirovljenika i osoba starije životne dobi u nezavidnom su socioekonomskom položaju u RH, s iznimno niskim primanjima, gotovu na rubu siromaštva. I inače ranjiva skupina društva, nerijetko asocijalna i isključena iz brojnih socijalnih, kulturnih i ekonomskih procesa zbog nedostatka financijskih sredstava dodatno je zakinuta za konzumiranje kulturnih sadržaja. U želji da obogatimo život ovih važnih članova svake zajednice 2011. godine pokrenuli smo program Matineje za umirovljenike koji uz prikazivanje filmova ima za cilj potaknuti osobe starije životne dobi da se socijaliziraju.

Jednom mjesečno, od jeseni do proljeća, umirovljenici imaju mogućnost pogledati jedan recentan nezavisan film, dokumentarac ili filmski hit u njima prilagođenom jutarnjem terminu i to bez naknade. Program je iznimno posjećen i vrijedan doprinos u uključivanju osoba starije životne dobi u konzumiranje kulturnih programa. Upravo suprotno nekim očekivanjima i predrasudama, baš tijekom ovog programa Kinom se prožme prekrasna živahna energija naših starijih sugrađana koji su uvijek veseli, pristojni i zahvalni što im posvećujemo vrijeme. S velikim interesom prate svjetske i europske filmske trendove te uživaju u društvu svojih bivših kolega i prijatelja.

Program matineja oslanja se na redovan mjesečni Kino program, a o naslovima nerijetko odlučuju i sami umirovljenici. Posebno je zanimljivo da, iako smo u početku u program namjeravali uključiti filmske klasike, publika za njih nije bila zainteresirana već želi pratiti recentne filmske naslove. Kada se spominju edukacija i važnosti izgradnje nove publike gotovo uvijek imamo na umu djecu i mlade, no nova publika koju je potrebno educirati i potaknuti da zavole drugačiji filmski izričaj nije dobno limitirana. Upravo stoga izbor filmova za umirovljenike se većim dijelom oslanja na nezavisne američke, europske i svjetske naslove.


Program: Matineja za umirovljenike

Trenutno ne postoje filmovi ove vrste programa.