Kolovoz 2021

4 tjedna

8 dana

8 filmova

 

Ako pokušamo zamisliti idealno mjesto za gledanje filmova jedan od brojnih scenarija bi bez svake sumnje bio: negdje u centru grada, skriveno od pogleda prolaznika, na ležaljkama, uz dobro društvo i piće, pod zvijezdanim nebom, ispred velikog platna, uz naravno, vrhunski zvuk… Ako tome još pridružimo i idealan odabir filma, onda to bi to svakako morao biti neki nezaboravni, po mogućnosti crno bijeli, klasik iz duge filmske povijesti. Da se mašta može pretvoriti u stvarnost dokazuje Circolo Classic, sjetno kino na terasi Zajednice Talijana jer upravo ono spaja bajkovito okruženje s filmskim delicijama. U želji da našim građanim, slučajnim prolaznicima i turistima priuštimo novo i ugodno iskustvo izašli smo iz klimatizirane kino dvorane, zaboravili na suvremene filmske hitove i zašli u jednu nezaboravnu, glamuroznu priču na svježem ljetnom zraku. Potvrda da smo pronašli idealan recept potvrđuje činjenica da se na prvom izdanju Circola Classica na svakoj projekciji tražila karta više te da su brojni posjetitelji, željni novih programa i novog okruženja, bili spremni odgledati film i na nogama.

Razmišljajući o prigodnom sadržaju za ovu novu ljetnu filmsku pozornicu shvatili smo da je danas filmska umjetnost, poput likovne, glazbene, književne… obavezan segment opće kulture pojedinca. No… mnoge važne i prevažne naslove iz povijesti filma neki su slučajno propustili, neki zaboravili, a neki, jer su mladi, još nisu stigli pogledati. Naravno brojni filmski naslovi dostupni su na raznim on-line platformama, nerijetko se prikazuju i sklopu redovnih televizijskih programa, ali gledati Audrey Hepburn i Gregory Pecka u Prazniku u Rimu ili Sophiu Loren i Marcella Mastroiannia u Danas, jučer, sutra na velikom platnu, na ljetnom povjetarcu, doista je jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje vam se doslovno ureže u sjećanje i uzburka vam emocije. Circolo Classic je je poput mini vremenske kapsule koja vas katapultira u različita razdoblja 20. stoljeća te vas vrati sasvim ošamućenog, ali ispunjenog u sadašnjost.

LJEPOTICA DANA

01 h 40 min

Séverine je mlada i privlačna kućanica u braku s mladim liječnikom Pierreom, no iako se iskreno ...

Francuska, 1967.

BIJELE NOĆI

01 h 37 min

Livorno. Mario, usamljeni mladi muškarac, šetajući noću gradom naiđe na psa lutalicu, a onda na mostu ...

Italija / Francuska, 1957.

CHERBOURŠKI KIŠOBRANI

01 h 31 min

Mlada Geneviève Emery djevojka je iz francuskog grada Cherbourga koja 1957. godine radi u trgovini kišobranima ...

Francuska, 1964.

BRAK NA TALIJANSKI NAČIN

01 h 42 min

Domenico i Filumena prvi put su se susreli tijekom Drugog svjetskog rata u bordelu. Od tada ...

Italija / Francuska, 1964.

ODVRATNOST

01 h 45 min

Mlada Carol manikirka je podrijetlom iz Belgije, privlačna ali plaha djevojka koja podstanarski stan u Londonu ...

Velika Britanija, 1965.

JEDAN IZUZETAN DAN

01 h 50 min

Hitler dolazi u službeni posjet diktatoru Benitu Mussoliniju u Rim. Antonietta je naivna i prostodušna domaćica ...

Italija / Kanada, 1977.

POSLJEDNJI METRO

02 h 11 min

Pariz 1942. godine. Atraktivna Marion Steiner cijenjena je francuska kazališna i filmska glumica koja tijekom nacističke ...

Francuska, 1980.

OSAM I POL

02 h 18 min

Dok leži u bolnici, gdje se odmara pred početak snimanja svog novog filma, redatelj Giudo Anselmi ...

Italija / Francuska, 1963.