O KINU VALLI

Kino Valli, smješteno u samom centru grada, datira s početka 20. stoljeća kada je nosilo naziv L’Alhambra. Bila je to dvorana u kojoj se, izuzev u filmskim projekcijama, uživalo i u praćenju sportskih, osobito boksačkih, susreta. Za vrijeme talijanske uprave, 40-ih godina, dvorana mijenja ime u Sala Umberto. Desetljeće kasnije u nju se smješta Centralni dom kulture, a nedugo zatim kino Zagreb koje je, zbog zanemarene infrastrukture, zatvoreno 2006. godine. Nakon kompletne rekonstrukcije, uz financijsku podršku Grada Pule i Ministarstva kulture RH, novoobnovljeno kino otvara svoja vrata 18. srpnja 2008. godine, pod nazivom Valli u čast, glumice Alide Valli, rođene Puljanke.

Dvorana Kina Valli broji 209 sjedećih mjesta, a godišnje bilježi nešto manje od 80.000 gledatelja. Uz svjetske filmske hitove, prikazuju se europska i svjetska nezavisna filmska ostvarenja raznih žanrova i rodova, održavaju izložbe, predavanja, prezentacije… Od posebnih programa ističu se FUŠ – Film u školi, edukativni programi za djecu i mlade, Metropolitan opera HD uživo, Matineje za umirovljenike, rođendanske proslave te niz drugih specijaliziranih programa koji se ostvaruju u suradnji s brojnim ustanovama i udrugama iz Pule, Istre i šire. Značajan dio programa Pulskog filmskog festivala, koji se održava u srpnju svake godine, odvija se u Kinu Valli.

Kino Valli je član međunarodnih filmskih organizacija Europa Cinemas, CICAE i Europske federacije filmova za djecu – ECFA