Svaka umjetnost ima svoja izražajna sredstva. Slikar se izražava bojama, balerina pokretima, pisac riječima. Tako i film, kao spoj slike i zvuka, ima svoja izražajna sredstva. Ona obuhvaćaju sve ono što kamera snima i načine na koji kamera vidi pojedini prizor. U filmu se izražajna sredstva prožimaju. Tako, na primjer, neki prizor u isto vrijeme ima svoje osvjetljenje, boju, zvuk, kut snimanja i snimljen je određenim objektivom.

Svjesni da u sklopu medijske kulture trebate obraditi i osnove filma pripremili smo vam, u digitalnom obliku, prezentaciju našeg priručnika Filmska izražajna sredstva, kako biste djeci na jednostavan i zabavan način predstavili što su filmska izražajna sredstva odnosno što je filmski jezik. Kako bi ovaj proces učenja bio još zabavniji i kako bismo mogli provjeriti jesu li djeca upila predstavljena znanja uskoro ćemo vam dostaviti i kviz s pitanjima na koja bi vaši učenici trebali odgovoriti. Onaj razred koji najbolje odgovori na pitanja moći će u Kinu Valli, kada se za to opet stvore povoljni uvjeti, pogledati film u sklopu Filma u školi bez naknade.

 

SAZNAJTE VIŠE:

– Portal koji redovno objavljuje informacije o medijskoj pismenosti: “Poveznica“.

– Diplomski rad Monike Kovač pod nazivom Film u nastavi medijske kulture (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozozofski fakultet, Osijek, 2015.): “Poveznica“.

– Video predavanje za 6. razrede osnovnih škola o filmskim izražajnim sredstvima, nastao u sklopu Škole za život: “Poveznica“.

Link na poveznicu :