Kino Valli poziva sve mlade fotografe i likovne umjetnike

Svi koji se žele predstaviti pulskoj publici da se prijave za izlaganje u okviru ciklusa izložbi za 2022. godinu.

Uvjeti izlaganja

• Izložba može biti samostalna ili skupna.

• Na izložbu se mogu prijaviti fotografije, grafike i ostale tehnike.

• Kino Valli raspolaže sa 16 okvira za dimenzije fotografija 73×52 cm i jednim velikom okvirom za dimenzije fotografije 109×76 cm, te s 22 okvira za dimenzije fotografije 53×53.

• Trajanje izložbe dogovara se s organizatorom u zavisnosti o raspoloživosti termina.

• Vizualni materijali o izložbi ili projektu (fotografije, skice, crteži, nacrti i slično u tiskanom formatu ili na cd-u) zajedno s kratkim životopisom zaprimaju se na: info@kinovalli.net

• Sva pitanja u vezi prijave radova možete postaviti na broj telefona 222-703.

MALE FILMSKE PRIČE

Trajanje izložbe: 19.3. – 11.4.2024.

Izložba predstavlja dio edukativno – zabavnih kartica s pitanjima za analizu filma kao poticaj malim gledateljima i njihovim roditeljima, bakama, djedovima, ali također i učiteljima u školama kako bi nakon gledanja filmova zajedno razgovarali i promišljali o različitim elementima filma. Izložba je realizirana kao dio projekta Razigrano kino / Playing cinema. Sve Razigrane karte, edukativno – zabavne kartice s pitanjima za analizu filma, dostupne su na našem webu.

Izložba radova keramičke radionice TERRA

15.2.2024.-18.3.2024.

U foajeu Kina Valli 15. veljače otvorena je izložba keramičkih radova nastalih na radionici TERRA Studija More iz Pule.

Radionica keramike Terra aktualne su dvije i pol godine, a izrađuju se dekorativni, umjetnički i primijenjeni objekti i u izvedbi prisutan je kiparski pristup. Na aktualnoj izložbi bit će prikazani stariji i recentni radovi koji su riješeni u raznim tehnikama.

Radionice se održavaju tijekom cijele godine u društvenom centru Rojc, a svi ste pozvani na izložbu koja ostaje u kinu do 3. ožujka.

Novogodišnje njuške

kraj prosinca 2023. i siječanj 2024.

I ove godine u Kinu Valli u sklopu Adventa u Puli i u suradnji s Udrugom Fido predstavljamo izložbu „Novogodišnje njuške“. Napušteni ljubimci i njuške bez doma, o kojima skrbi hvalevrijedna udruga za zaštitu životinja Fido, i ove su godine stali pred objektiv pulske fotografkinje i snimateljice Ivane Vareško, a cilj izložbe je povećati vidljivost i osviještenost prema napuštenim životinjama, odnosno pružiti im priliku za pronalaženje stalnog doma. Izložba se otvara 3. siječnja 2024.

Haiku

studeni i prosinac 2023.

Na četvrtom Natječaju za haiku koji je organizirala Javna ustanova Pula Film Festival povodom Ciklusa Japanskog filma prijavilo se 95 autora iz sljedećih zemalja: Alžir (1), Australija (1), Azerbajdžan (1), Bosna i Hercegovina (1), Bugarska (1) Filipini (3), Grčka (1), Hrvatska (42), Indija (7), Italija (3), Mađarska (1), Mianmar (1), Nizozemska (2), Novi Zeland (2), Poljska (5), Portugal (1), Rumunjska (11), SAD (5), Slovenija (1), Švicarska (1), Turska (1), Ujedinjeno Kraljevstvo (3).

Odluku o najboljim radovima donijeli su priznati hrvatski haiku pjesnici Aljoša Vuković i Dejan Pavlinović. Između 95 prijava izabrali su 16 radova koji će biti predstavljeni u sklopu prateće izložbe povodom Ciklusa Japanskog filma.

Tragovi Danske u Puli: Green Together

studeni 2023.

U sklopu programa „Tragovi Danske u Puli“ u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Danske u partnerstvu s Gradom Pula, u Kinu Valii postavljena je izložba pod nazivom Green Together. Na izložbi će biti predstavljena danska i hrvatska iskustva najbolje prakse koja su svojom realizacijom doprinijela održivijem, uključivijem, pravednijem i zelenijem društvu. Izložba nudi rješenja kako dekarbonizirati naše gradove i učiniti ih pametnijima zelenijima i ugodnijima za život. Izložba prikazuje 49 hrvatskih i danskih rješenja za bolje sutra. Drvene ploče na kojima su materijali izravno otisnuti ciljaju na naše glavne globalne izazove održivu energiju pametne zelene gradove sigurnost vode i kružno gospodarstvo.

15xB2

listopad 2023.

Izložbu „15xB2“ autora Sare Kern Gaćeša, akademske slikarice i Nevena Udovičića, magistra grafičkog dizajna, čini izbor plakata za najrazličitije filmove, počevši od 1940-ih (“The Wolf Man”) pa do suvremenog naslova koji je nedavno prikazivan u Kinu Valli (“The Whale”). Bilo da su nastajali po narudžbi za filmsku industriju ili kao samoinicirane posvete omiljenim filmovima, radovi odražavaju strast prema sedmoj umjetnosti i podsjećaju nas da medij plakata, iako ga danas češće susrećemo digitalno nego na ulicama, i dalje zadržava svoju relevantnost.

Alternativni filmski plakati dio su trenda koji je nastao prije petnaestak godina kao odgovor na eru digitalnih fotografija i Photoshop manipulacija 1990-ih i 2000-ih. U pravilu su zanimljiviji i kreativniji od službenih, komercijalnih plakata – djelomično zato što njihov zadatak nije dovući publiku u kinodvorane i ne robuju komercijalnim zahtjevima poput prikazivanja glumačkih zvijezda i jasne žanrovske određenosti. Odlika takvih radova često je korištenje ilustracije i oslanjanje na koncept, a njihov pozitivan odjek dovodi do sve više slučajeva gdje se i službene marketinške kampanje okreću takvim rješenjima.

Izložba povodom 51. godišnjice smrti književnika Ahmeda Muradbegovića

rujan 2023.

Dokumentarna izložba o životu, književnom stvaralaštvu i profesionalnoj karijeri Ahmeda Muradbegovića nastala je kao rezultat suradnje Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini.

Bit će izložen veliki broji skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate zbirke Ahmed Muradbegović koja je pohranjena u fundusu Muzeja. Izložba je koncipirana tako da obuhvaća nekoliko segmenata od kojih se svaki ponaosob odnosi na rukopise, osobne dokumente, prepisku, fotografije, knjige i časopise iz bogate arhive ovog značajnog književnika.

Književnik Ahmed Muradbegović za dramu “Bjesno pseto” (1926.) dobio je Demetrovu nagradu za književnost, a pored domaćih kazališta drame su mu predstavljane i na scenama Italije, Njemačke i Češke.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica, mr. Đana Kukić.

Povodom 70. Pulskom filmskog festivala, u foajeu kina postavljena je izložba Igora Dražića pod nazivom „Dogodilo se osamdesetih“.

od 14. srpnja do kraja kolovoza 2023.

Postav izložbe čine fotografije nastale između 1983. i 1987. godine koje prikazuju atmosferu oko Arene tijekom trajanja Filmskog festivala u Puli.

Igor Dražić (1961.) u Puli je završio srednjoškolsko obrazovanje ― smjer grafički dizajner. Fotografije je izlagao na skupnim izložbama u Rovinju, Osijeku, Kopru, Trstu, Novom Sadu, Beogradu, Rijeci i Zagrebu, a samostalno u Puli i Poreču. Za omote njihovih diskografskih izdanja fotografirao je pulske grupe Messerscmitt, Spoons, Zhel, Urar i Gori Ussi Winnetou. Autor je fotografije Francija i KUD-a Idijoti objavljene u Ex YU rock enciklopediji Petra Janjatovića. Član je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika.

Skupna izložba MedulinArta

u foajeu Kina Valli

svibanj i lipanj 2023.

otvorena je skupna izložba pod nazivom „Introspekcija“ Udruge MedulinArt. Poznata po promicanju vrijednosti građanskog društva, koja oko sebe okuplja velik broj sudionika, udruga redovito predstavlja neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i druge stvaratelje. Autori izložbe u Kinu Valli su Delija Klarić, Divna Kontošić, Mario Kontošić, Radojka Kramar, Slavica Lončarić Đugum, Rudolf Matošević, Anka Matić, Zorana Monti Iskra, Marina Ševrlica, Dušan Tatalović i Irena Žagar. Bit će otvorena do 15. lipnja, a umjetnici su se izrazili bez zadane teme akrilima ili akvarelima na platnu.

La Predstava

travanj 2023.

 

Pulska premijera filma ‘La Predstava’ popraćena je izložbom fotografija “La Predstava – Behind the scenes” gdje su prikazane fotografije ekipe u procesu snimanja filma.

Pulica u kaputu

ožujak i travanj 2023.

U sklopu 8. Pulice u kaputu u foajeu kina postavljena je izložba ‘Dječji pogled’ u suradnji s Hrvatskom kinotekom, a izložen je bio izbor plakata dugometražnih i kratkometražnih domaćih filmova nastalih u razdoblju od 1953. do 2006. godine.

Božićne njuškice

Od 23.12. u foajeu Kina Valli

Napušteni ljubimci i njuške bez doma, o kojima skrbi hvalevrijedna udruga za zaštitu životinja Fido, i ove su godine stali pred objektiv pulskoj fotografkinji i snimateljici Ivani Vareško, a cilj izložbe je povećati vidljivost i osviještenost prema napuštenim životinjama, odnosno pružiti im priliku za pronalaženje stalnog doma.

Prvog dana izložbe prigodno prikazujemo animirani film „DC Liga super – ljubimaca“, a udio prihoda od ulaznica bit će doniran neprofitnoj udruzi Fido! Ulaz na projekciju naplaćuje se prema redovnom cjeniku!

Brazil u slici i zvuku

Od 14.12. do 22.12. foaje Kina Valli

Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu izložba je koje je pulskoj publici prvi put predstavljena 2019. godine u sklopu programa 7. Brazilskih dana u Puli na temu „Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet“.

Izložba se direktno nadovezuje na dokumentarni film Sjećanja na Brazil u 78 okretaja, posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča, autora hrvatskih korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo.

Autorica Katia Gavranich Camargo donosi nam pregled najkvalitetnijih i najznačajnijih uradaka bogatog brazilskog glazbenog stvaralaštva.

Izložbu je na hrvatski jezik preveo Milan Puh, a grafičko oblikovanje potpisuje Alen Žufić iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

 

Izložba 3. Međunarodnog natječaja za haiku poeziju

Utorak, 15. studenog 2022. – sredine prosinca 2022., foaje Kina Valli

Na trećem natječaju za haiku poeziju koji je organizirala Javna ustanova Pula Film Festival povodom Ciklusa Japanskog filma prijavilo se 57 autora iz sljedećih zemalja Hrvatska (21), Ujedinjeno Karaljevstvo (2), SAD (5), Rumunjska (5), Bosna i Hercegovina (1), Poljska (2), Crna Gora (1), Filipini (2), Bugarska (3), Francuska (1), Italija (2), Hong Kong (1), Indonezija (1), Donbas (1), Srbija (3), Rusija (2), Slovenija (1), Indija (2), Kanada (1)
Odluku o najboljim radovima donijeli su priznati hrvatski haiku pjesnici Goran Gatalica i Dejan Pavlinović. Između 56 prijava izabrali su 3 najbolja i 13 posebno pohvaljenih pjesama koji će biti predstavljeni u sklopu prateće izložbe povodom Ciklusa Japanskog filma.
Zahvaljujemo svim izabranim i svima koji su svojim radovima doprinijeli uspjehu ovog natječaja.
Svi su radovi izabrani bez uvida u autora pjesme.

 

PREUZMITE HAIKU BOOKLET

SNT4EVER

Studeni, foaje Kina Valli

Izložba SNT4EVER Španjolskih autora Marcosa Lozana, Davida Suska, Axela Serrata, Quela Domingueza i Rogera Ferrera priča je o borbi za spas kultnog trga Plaça del Països Catalan u Barceloni ili u skate krugovima mjesta poznatijeg jednostavno kao Sants. Krajnji cilj i sadašnja stvarnost SNT4EVER-a kao kolektiva je podizanje svijesti o potrebi vraćanja trga Plaça del Països Catalans kao arhitektonske ikone i svjetskog amblema za prakticiranje skateboardinga.

“U istom filmu”  – Izložba GIF-ova, stickera i digitalne fotografije

Srijeda, 4. svibnja 2022. – 31. svibnja 2022., foaje Kina Valli

Otvorenje izložbe 4.5. u 10:30

U cilju osiguranja jednakih mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice, u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te Javnom ustanovom Pula film festival, udruga Metamedij je osmislila projekt naziva U istom filmu kojim aktivno doprinosi omogućavanju veće dostupnosti kulturnih sadržaja za ciljanu skupinu koju čine djeca i mladi s teškoćama u razvoju. U  sklopu  projekta  u  studenom  2021.  održane  su  dvije  kreativne  ra-dionice  za  učenike  Škole  za  odgoj  i  obrazovanje  Pula.  Dvodnevna  radionica GIF  animacija  i  stickera  održana  je  9.  i  10.  studenog  2021.  pod  vodstvom  dizajnerskog  kolektiva  NJI3  (Franka  Tretinjak  i  Dina  Milovčić), dok je radionicu digitalne fotografije vodio Ivan Idžojtić od 11. do 12. studenog 2021. Radove nastale na radionicama predstavljamo na ovoj izložbi.

“Filmski plakati očima djece”  – Izložba radova predškolske djece DV Rin Tin Tin 

Utorak, 22. ožujka 2022. – 15. travnja 2022., foaje Kina Valli

U suradnji s odgajateljicama DV Rin Tin Tin osmišljena je izložba “Filmski plakati očima djece”. 

Djeca predškolskog uzrasta na vlastiti su način prikazala plakate filmova 7. Pulice u kaputu.  Djeci su prilikom stvaranja izložbe dani stvarni plakati filmova iz programa, pročitan im je kratki sadržaj filma i prikazani su im kratki isječci iz filmova.  

Izložba Božićne njuškice

Subota 18.prosinca 2021. foaje KINA VALLI

Napušteni ljubimci i njuške bez doma, o kojima skrbi hvalevrijedna Udruga za zaštitu životinja Fido, za ovu su priliku „pozirali“ pulskoj snimateljici Ivani Vareško sa božićnim rekvizitima, a cilj izložbe je povećati vidljivost i osviještenost prema napuštenim životinjama, odnosno pružiti im priliku za pronalaženje Zauvijek doma.

Izložba 2. Međunarodnog natječaja za haiku poeziju

Ponedjeljak 22.studenog – 15.prosinca 2021. foaje KINA VALLI

Na drugom natječaju za haiku poeziju koji je organizirala Javna ustanova Pula Film Festival povodom Ciklusa Japanskog filma prijavilo se 85 autora iz sljedećih zemalja Hrvatska (25), Indija (12), Ujedinjeno Kraljevstvo (7), SAD (7), Rumunjska (6), Bosna i Hercegovina (3), Poljska (3), Australija (2), Crna Gora (2), Filipini (2), Alžir (1), Bugarska (1), Francuska (1), Grčka (1), Irska (1), Italija (1), Kina (1), Nigerija (1), Nizozemska (1), Novi Zeland (1), Njemačka (1), Rusija (1), Singapur (1), Slovenija (1), Švicarska (1) i Tajland (1).

Odluku o najboljim radovima donijeli su priznati hrvatski haiku pjesnici Goran Gatalica i Dejan Pavlinović. Između 85 prijava izabrali su 3 najbolja i 13 posebno pohvaljenih pjesama koji će biti predstavljeni u sklopu prateće izložbe povodom Ciklusa Japanskog filma.

Izložba Asiplanchaba: At the Forefront of Barcelona’s Female Skate Scene

Subota 18.rujna – 20.studenog 2021. foaje KINA VALLI

Asiplanchaba je kreativna zajednica na ženskoj skateboarding sceni Barcelone koja 2019. počinje s izdavanjem časopisa Dolores.

Vladimir skate film festival u organizaciji Skateboard kluba August Šenoa svoje deseto jubilarno izdanje održao je od 16. do 19. rujna 2021. na različitim lokacijama u Fažani, Barbarigi, Puli te NP Brijuni.

Tijekom četverodnevnog programa filmskim projekcijama i izložbama publika je imala prilike upoznati razne audio-vizualne projekte aktualne nezavisne skateboarding produkcije iz cijelog svijeta.

Izložba KAD JE VRIJEME STALO (izložbu fotografija organizira Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka)

Petak 18.lipnja – 14.srpnja 2021. foaje KINA VALLI

Izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ dio je naučno istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Cilj ove izložbe je senzibiliziranje javnosti o patnjama žrtava i suočavanja s prošlošću. Fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine. Fotografije koje su odabrane za ovu izložbu odnose se na masovne grobnice s područja općina Prijedor i Sanski Most. Većina fotografija je s masovne grobnice Tomašica. Prilikom ekshumacije žrtava uz žrtve su pronađeni brojni lični predmeti i dokumenti. Kod jednog broja žrtava pronađeni su satovi koji su prestali pokazivati vrijeme neposredno nakon ubijanja. Izložba fotografija na kojima su prikazani satovi simbolizira vrijeme kada su žrtve ubijene i kada je za njih vrijeme stalo. Ovom izložbom vraćamo sjećanje i pamćenje na nevine žrtve i nastojimo da vrijeme ne stane

Izložba OBILJEŽAVANJE 100. OBLJETNICE ROĐENJA ALIDE VALLI (1921., Pula – 2006., Rim)

Utorak 28.svibnja – 16.lipnja 2021. foaje KINA VALLI

Alida Valli: portreti i kadrovi iz njezinih najpoznatijih filmova

„Koristiti pridjeve nije lijepo, nije elegantno kažu. Pa ipak. Ipak, kada se misli na alidu valli, kada se prizovu u sjećanje njena karijera i ogromna količina portreta što su je pratili, pridjevi se nameću sami. Pridjevi u nizu: odlična, uvijek prelijepa, često tajnovita, istodobno i uzvišena i krotka, daleka, otmjena, ponosna, strastvena, rezervirana, velikodušna do krajnjeg sebedarja, nemirna, hrabra, znatiželjna, predana radu, nesvjesna svojeg uspjeha ili na nj gotovo ravnodušna, samotna… Moglo bi se dugo nastaviti ovim redom. Kada se traže prave riječi za nju, koja je bila tako škrta na riječima cijeloga svoga dugog života (škrta u javnosti, s novinarima i reporterima, dok je, naprotiv, u sjećanjima prijatelja, malobrojnih i njoj vrlo bliskih, rječita, druželjubiva, duhovita, spremna na duge telefonske razgovore usred noći), na kraju se pronalaze gotovo isključivo pridjevi. I opet kao da ti pridjevi nisu dovoljni: još uvijek treba nešto više.“

Anna Maria Mori, talijanska spisateljica i novinarka (2008.)

 

Alida Valli rođena je 31. svibnja 1921. godine u Puli. Njeno pravo ime je Alida Maria Laura Altenburger von Marckenstein Freuenberg. Postaje Valli 1936. godine kada snima svoj drugi film. Njena majka je Silvia Obrekar, rođena u Puli, čiji su roditelji iz Ljubljane odnosno potomci stare pulske obitelji. Alidin otac je bio barun Gino Altenburger rođen u Trentu.

Već krajem tridesetih godina, kao mlada djevojka, postaje zvijezda „bijelih telefona“ i „zaručnica Italije“, zahvaljujući filmovima poput Saladina silnog i Tisuću lira na mjesec te pjesmi Ma l’amore no. Tijekom rata surađuje s redateljem Marijem Soldatijem na filmu Mali starinski svijet. U drugoj polovici četrdesetih godina odlazi u Hollywood gdje postaje „nova Garbo“ i snima pet filmova, između ostalih, Slučaj Paradine i Treći čovjek. Nakon povratka u Europu ostvaruje uloge u filmovima Oči bez lica, Nakon duge odsutnosti, Prva spokojna noć, Dvadeseto stoljeće, Berlinguer, volim te i brojnim drugim.

Njezin život i karijeru obilježili su skandali (bila je umiješana u slučaj Montesi), ljubavi, uspjesi, ali i neprilike iz kojih je zahvaljujući svojoj hrabrosti i odlučnosti, uvijek pronalazila izlaz. Bila je glumica snažne osobnosti i magnetskog pogleda koja je iza sebe ostavila oko 130 filmova te brojne televizijske emisije i kazališne predstave. Angažirali su je Alfred Hitchcock, Carol Reed, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Claude Chabrol, Roger Vadim, Gillo Pontecorvo, Valerio Zurlini i Dario Argento. Kroz svoje uloge bila je majka Roberta Benignija i ljubavnica Orsona Wellesa, neposlušna djevojka i odvažna redovnica, aristokratkinja i pučanka, izdajica domovine i suparnica Brigite Bardot.

Izložba Što je Igor snimio prošle godine,  Autor: Igor Dražić

Utorak 20.travnja – 26.svibnja 2021. foaje KINA VALLI

Kada je dijete bilo dijete, nije imalo svog mišljenja.
Nije imalo navika, često je sjedilo prekriženih nogu, hodalo je trčeći, imalo je vihor u kosi i nije se mrštilo pri fotografiranju.

Čak i u ograničenom i odloženom životu poput onog u okruženom polugradu, Igor Dražić svojim fotoaparatom nastavlja osluškivati i bilježiti svakodnevicu slučajnog prolaznika, ali i onog koji si namjerno zatiče krila i tako otpuhuje ustajalu prašinu. Odabirom crno-bijele ili kolor tehnike, ili pak fotografskim zapisima u duljim ekspozicijama, autor naglašava jazove i mostove pomičnog i nepomičnog, namjernog i slučajnog, nepotrebnog i u istom izuzetno neophodnog, zaustavljajući u kadar tuđe stvaralaštvo stvara novo.

Dražić ne izolira šum od poruke, sjenu od brida, računa na sveobuhvatnost zabilježenog trenutka koja je jedina u mogućnosti promatraču otvoriti oči, slušaču čuli uho, pa i istovremeno. Baš kao u eteru radija čiji medij prije svega jest tu da otvara vlastiti vizualni sadržaj svakom ponaosob, ukoliko je onaj koji odabire glazbu isti onaj čovjek koji neumorno čeka da se pred njegovim objektivom dogodi življenjem režiran prizor, onda sasvim u suprotnosti sa sobom samom i ta radijska emisija sebe ostvari u jednako dinamičnoj fotografskoj verziji i piše sama sebi godišnju slikovnu kroniku.

Autor provocira konačnim otvaranjem: “Sad si ti na redu”, stoji ispod usana one koja je naslonjena o šank, a promatraču natrag nameće glazbenu podlogu i tura mu tako potpunost doživljaja započetim puno prije okidanja fotografije, iza ekrana kućnog televizora i prijevoda, prije ponovljenog trenutka u kojem se prikazuje film i više od 30 godina njegove postojanosti, iza glumačkih izvedbi, Wendersove potrebe za stvaranjem i Handkeove pjesme: Kada je dijete bilo dijete bacilo je štap o drvo poput koplja koje se trese još i danas!
Kad je dijete bilo dijete, postavljalo je ova pitanja: zašto sam ja baš ja, a ne ti?
Zašto sam ovdje, a ne tamo?
Kad je počelo vrijeme i gdje završava prostor?

(https://www.instagram.com/ni_prostor/)

Nevena Trgovčić

Izložba Haiku poezije

Utorak 16.veljače – 16.ožujka 2021. foaje KINA VALLI

Na prvom Natječaju za haiku poeziju na temu filma koji je organizirala Javna ustanova Pula Film Festival prijavilo se 105 autora iz sljedećih zemalja: Alžir (1), Australija (2), Belgija (1), Bosna i Hercegovina (1), Bugarska (2), Kanada (4), Francuska (2), Grčka (1), Hrvatska (19), Indija (15), Japan (1), Južnoafrička republika (1), Nigerija (1), Novi Zeland (5), Poljska (5), Portugal (1), Rumunjska (10), Rusija (1), Sirija (1), Sjeverna Irska (1), Sjeverna Makedonija (1), Slovenija (2), Srbija (6), Švicarska (1), Tajland (1), Ujedinjeno Kraljevstvo (4), Sjedinjene Američke Države (14), Vijetnam (1).

Odluku o najboljim radovima donijeli su priznati hrvatski haiku pjesnici Goran Gatalica i Dejan Pavlinović. Između 105 prijava izabrali su 16 radova. Radove možete pogledati u foajeu Kina Valli.

Izložba crteža iz “Knjige snova” redatelja Federica Fellinija

Četvrtak 26.studenog – 15.veljače 2021. foaje KINA VALLI

Povodom tjedna talijanske kuhinje, od 21. do 29. studenog, u foajeu Kina bit će postavljena izložba „Libro dei sogni“ (Knjiga snova) po istoimenoj Fellinijevoj knjizi. „Hrana na crtežima Federica Fellinija” sastoji se od 19 djela koje je redatelj realizirao u različitim fazama svoje karijere, i to ne uvijek u eksplikativne svrhe, da svojim suradnicima dočara neku scenu ili kostim. Značajan dio ove zbirke su crteži iz čuvene „Knjige snova”, dnevnika sanjanja kojeg je Fellini vodio tridesetak godina. Izložba je ostvarena zahvaljujući Upravnom odjelu za kulturu regije Emilia-Romagna i Talijanskog instituta za kulturu – Zagreb.

U 2020. godini obilježavamo stotu obljetnicu rođenja filmskog genija Federica Fellinija, te ćemo osim ove prigodne  prikazati i Fellinijev legendarni film Amarcord.

Izložba Haiku poezije

Utorak 17.studenog – 23.studenog 2020. foaje KINA VALLI

Međunarodni natječaj za haiku poeziju // rezultati natječaja

Na prvom Natječaju za haiku koji je organizirala Javna ustanova Pula Film Festival povodom Ciklusa Japanskog filma prijavilo se 105 autora iz sljedećih zemalja: Alžir (1), Australija (2), Belgija (1), Bosna i Hercegovina (1), Bugarska (2), Kanada (4), Francuska (2), Grčka (1), Hrvatska (19), Indija (15), Japan (1), Južnoafrička republika (1), Nigerija (1), Novi Zeland (5), Poljska (5), Portugal (1), Rumunjska (10), Rusija (1), Sirija (1), Sjeverna Irska (1), Sjeverna Makedonija (1), Slovenija (2), Srbija (6), Švicarska (1), Tajland (1), Ujedinjeno Kraljevstvo (4), Sjedinjene Američke Države (14), Vijetnam (1).

Odluku o najboljim radovima donijeli su priznati hrvatski haiku pjesnici Goran Gatalica i Dejan Pavlinović. Između 105 prijava izabrali su 16 radova koji su planirani biti predstavljeni u sklopu prateće izložbe povodom Ciklusa Japanskog filma, no iako su epidemiološke prilike primorale suorganizatore odgoditi prikazivanje Ciklusa na razini cijele Hrvatske, izložba će biti otvorena od 17. do 23. studenog.

Zahvaljujemo svim izabranim i svima koji su svojim radovima doprinijeli uspjehu ovog natječaja. Svi su radovi izabrani bez uvida u autora pjesme.

Poveznica – rezultati natječaja

International competition for haiku poetry // Contest results

105 authors from the following countries applied for the first Haiku Competition organized by the Pula Film Festival Public Institution on the occasion of the programme Japanese Films in Valli Cinema (Pula, Croatia), Algeria (1), Australia (2), Belgium (1), Bosnia and Herzegovina (1), Bulgaria (2), Canada (4), France (2), Greece (1), Croatia (19), India ), Japan (1), South Africa (1), Nigeria (1), New Zealand (5), Poland (5), Portugal (1), Romania (10), Russia (1), Syria (1), North Ireland (1), Northern Macedonia (1), Slovenia (2), Serbia (6), Switzerland (1), Thailand (1), United Kingdom (4), United States (14), Vietnam (1).

From 105 entries, renowned Croatian haiku poets Goran Gatalica and Dejan Pavlinović chose 16 poems that were selected to be presented as part of the accompanying exhibition on the occasion of the Japanese Films in Valli Cinema. Although epidemiological circumstances required the co-organizers to postpone the screenings of the films throughout Croatia, the exhibition will be open from 17 to 23 November.

Congratulations to all selected and to all entrants who made this competition a success. Please note that the judging process was entirely blind.

Link : Final results

Izložba slika – BOJE NA OKO Fran Rotar

Ponedjeljak 28.rujna – 17.studenog 2020. foaje KINA VALLI

Autor izloženih slika je Fran Rotar, rođen 1998. godine u Puli. Završio je srednju ekonomsku školu. Prije par godina otkrio je svijet boja te su ga životni interesi usmjerili prema umjetničkoj strani. Rezultat toga su slike različitih formata u tehnici ulja na platnu. Autor se izražava ekspresivno, njegovi potezi su brzi, energični, koloriti zavodljivi, motivi apstraktni. Fran se ne bavi detaljima jer su za njega nevažni i ne želi na njih trošiti vrijeme koje mu je potrebno da svoju energiju obuzda, zauzda, podčini i na platno prenese. Svaka slika priča neku svoju priču. Mladi autor veli da za svaku ima početnu ideju, a rezultatom bude često i on sam (ugodno) iznenađen.

Fran-pozivnica za web

Izložba radova ŠPUD PRINT ZINE 2020

Četvrtak 27. kolovoza – 25. rujna u foajeu KINA VALLI

ŠPUD PRINT ZINE 2020 izložba zasniva se na reinterpretaciji plakata poznatih filmskih klasika. Učenici 4. razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli izradili su i grafički oblikovali zajednički fanzin koji sadrži njihove interpretacije brojnih poznatih filmskih plakata. Radovi su nastali na Print Zine radionici u organizaciji udruge Prostor urbane kulture iz Fažane, koja već drugu godinu uspješno sudjeluje sa ŠPUD-om Pula.

Radionica Print Zine na kreativan način promiče eksperimentalan pristup uradi sam kulture, a temelji se na poticanju izražavanja raznolikosti i individualnosti mladih. Na radionicama polaznici uče o raznim pristupima i procesima produkcije te mogućim spojevima i hibridima analognih i digitalnih medija izražavanja. Fanzin od 50+ stranica zanimljivih grafika bit će predstavljen u foajeu Kina Valli u sklopu 67. Pula Film Festivala. Panoramski prikaz izložbe možete pogledati na sljedećem linku.

KUSTOSI Oleg Morović, Oleg Šuran, Denis Sardoz

ORGANIZACIJA Kino Valli, ŠPUD

Radionicu su vodili Oleg Morović, prof. Denis Sardoz i Oleg Šuran.

Print Zine radionicu financijski podupire Ministarstvo kulture RH.

Izložba – „BESKONAČNOST“ Valenta Hrvatina

OD 28. svibnja u foajeu KINA VALLI

Valent Hrvatin (24) do sada se publici predstavio s dvije samostalne izložbe u sklopu Relija po galerijama: 2018. godine izložbom „Od crte do crtača“ u Puli te 2019. godine izložbom „Čudesni svijet spirala“ u Rijeci.
„Beskonačnost“ – naziv je ove izložbe koja sadrži radove nastale 2019.-2020. godine, niz spirala, svuda prisutne forme koja autora zaokuplja nekoliko godina.
Formalno likovno obrazovanje stekao je na Učilištu za likovno obrazovanje Studio Tanay u Zagrebu u klasi akademske slikarice Daniele Pal Bučan gdje je 2017. i 2018. godine izložio svoje crteže i slike na skupim izložbama u Školskom muzeju. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre od 2019. godine.

Izložba gifova u sklopu projekta Metamedijator

Petak, 07. veljače 2020. u 10 sati. 

GIF-ovi — grafiti interneta — oblik su komunikacije dostupan svima. Mladi ih često koriste u komunikaciji na društvenim mrežama, i to najčešće u obliku koji je već dostupan na internetu. U cilju podučavanja mladih u stvaranju vlastitih animiranih GIF-ova uz pomoć animiranih crteža, kolaža, dizajna ili fotografija, udruga Metamedij organizirala je u sklopu projekta Metamedijator radionicu izrade GIF animacije koju je vodio dizajnerski kolektiv NJI3, odnosno Dina Milovčić, Tessa Bachrach Krištofić i Franka Tretinjak. Radionica je održana 15. i 16. listopada 2019. godine u pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje, a na njoj su voditeljice pokazale kako uz malo truda GIF-ovi mogu postati jak komunikacijski alat.

Radionica je započela kratkim predavanjem o povijesti GIF animacija tijekom kojega je polaznicima objašnjeno što je GIF animacija, njezina kratka povijest i upotreba, različite likovne tehnike koje se mogu koristiti te kratki pregled načina na koji GIF umjetnici izražavaju svoj osobni stil. Potom su učenici Arian Kudumović, Alem Skejić, Nensi Bančić, Leo Ćenanović, Marko Rajlić i Valentina Petrunić izradili vlastite GIF-ove uz pomoć kolaža na temu superjunaka koje su animirali na svojim smartphone uređajima.

Projekt Metamedijator bio je namijenjen educiranju mladih s teškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i načinima uključivanja u nju. Njime se promoviraju dostupnost i participacija u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja
Projekt je bio realiziran uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Poveznica

Izložba “Sjeverna mora” Aquariuma Pula

Subota, 04. siječnja 2020.

Želite li saznati više o sjevernim morima i njihovim stanovnicima, ne morate otputovati daleko, već to možete otkriti i u našem gradu!

Izložba “Sjeverna mora” stiže na svoju sljedeću stanicu. Nakon predstavljanja u Aquariumu Pula, možete je razgledati i u predvorju Kina Valli.

Životni uvjeti u sjevernim morima bitno su drukčiji od onih u Jadranskom moru, poput niže temperature i saliniteta, što ima za posljedicu i posebne prilagodbe organizama koji tamo žive.

Jedna od zanimljivih prilagodbi je prisutnost tzv. antifriz proteina u tjelesnim tekućinama koji sprječavaju zamrzavanje prilikom ekstremnih hladnoća.

Okoliš na polovima jedan je od najokrutnijih na planetu, no život u moru pronašao je način da unatoč svemu tamo opstane.

Izložba Udruge cerebralne paralize Istarske županije

Utorak, 03.12. – 05.01.2020.

Plakati za Filmske festivale u Puli, autora Predraga Spasojevića, bili su nadahnuće za izradu motiva stolnog kalendara Udruge cerebralne paralize Istarske županije za 2020. godinu.

Polaznici likovne radionice pod vodstvom prof. Martine Vojnić Ivančević s veseljem su prihvatili izazov da bojama na papir prenesu svoj doživljaj maštovitih i šarenih Predragovih “filmskih” plakata.