Izradite filmski plakat

Budite kreativni i možda baš filmski plakat vašeg razreda bude odabran za izložbu u Kinu Valli!

Plakat je jedna od najstarijih formi vizualne komunikacije. Prvi plakati pojavljuju se još u rimsko doba u obliku drvenih pločica. U srednjem vijeku plakati se ispisuju rukom, dok pravi procvat doživljavaju izumom tiska kada ulaze u širu upotrebu. U 19. stoljeću Henry de Toulouse Lautrec dodatno razvija tehniku litografije i plošnog tiska i najzaslužniji je za shvaćanje plakata kao “ulične slike”.

Pojava filmskog plakata vezana je za same početke filma i filmskih projekcija. Čim su projekcije filmova postale učestale organizatori su se poslužili plakatima u marketinške svrhe, odnosno za privlačenje publike. Na plakatima su se pojavljivale ilustrirane scene iz filmova, a za to su se koristili različiti umjetnički stilovi.

Koji ćete umjetnički stil vi odabrati na vama je! Možete crtati, izraditi kolaž ili možda koristiti neku aplikaciju za izradu plakata. Vaš plakat bi uz fotografiju ili ilustraciju trebao sadržavati ime filma, ime redatelja i imena glavnih glumaca. Dimenzija plakata treba biti 50 x 70 cm odnosno pola uobičajenog velikog hamera čije su dimenzije 70 x 100 cm. Plakat se može odnositi na postojeći film ili na neki koji ćete izmisliti.

Istražite kako izgledaju plakati za neke filmove koje ste pogledali u sklopu Filma u školi ili u slobodno vrijeme i proučite njegove značajke koje možete prenijeti na svoje filmske plakate! Odabir najboljih plakata izložit ćemo u foajeu Kina Valli.

Vaše radove, ako ste ih radili ručno, možete nam poslati poštom ili ih osobno dostaviti na Pula Film Festival / Uspon na Kaštel 2 / 52 100 Pula ili, ako ste ih radili u digitalnom obliku u pdf. formatu, na fus@kinovalli.net ! Rok za prijavu je 28. veljače 2021. godine.

SAZNAJTE VIŠE:

– Pročitajte diplomski rad Karima Jarnjaka pod nazivom Filmski plakat kao sredstvo vizualne komunikacije
(Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Koprivnica, Koprivnica, 2016.): “Poveznica“.

– Ako se odlučite za izradu digitalnog plakata proučite aplikaciju Designcap:Poveznica“, a ako se dobro služite engleskim jezikom i “Poveznica” koji vam nude čitav niz predložaka za izradu plakata.

– Ako niste u mogućnosti nabaviti pola hamera dimenzija 50 x 70 cm pogledajte primjer spajanja formata A4 papira u veliki plakat: “Poveznica“.

– Istražite tisuće i tisuće postojećih filmskih plakata koji vam mogu poslužiti kao inspiracija na internetskoj stranici “Poveznica” ili jednostavno ukucajte ime filma čiji plakat želite pronaći i kliknite pod slike.