Robi preporučuje

Sigurno se ne pitate tko je Robi, jer Robija, kinooperatera Kina Valli, svatko zna. A ako ga slučajno ne znate, onda ste ga zasigurno čuli jer je prilično glasan. Vjerojatno ste gledajući neki film u Kinu Valli čuli neidentificirane zvukove koji dolaze negdje od gore. E, to je bio Robi iz kino kabine.
A ako ga niste ni vidjeli ni čuli sada ćete imati priliku upoznati ga barem virtualno jer Robi sa svojim dvadeset četverogodišnjim iskustvom prikazivanja filmova, prava je osoba koja Vam može kazati što valja gledati.
A što Robi voli gledati? Najdraži žanrovi su mu drame i SF-ovi ali ni drugi mu nisu strani, zato kliknite na Robija i saznajte, što ovaj mladić, koji voli glazbu, fotografiju, putovanja, vožnju motorom, šah i maneštru, ima za reći.

Preporuka za 12.03.2021.

FILM

Prava romansa

Scenarist Prave romanse je Quentin Tarantino, a još od Bonnie i Clydea nije bilo dvoje ljudi koji su tako dobri kriminalci. Clarence na svoj rođendan odlazi sam u kino gdje upoznaje prelijepu Alabamu. Njih dvoje provedu zajedno noć i sljedećeg dana ona mu priznaje kako radi kao prostitutka i da se zaljubila u njega. Clarence je odluči oženiti te odlazi u klub gdje je Alabama radila kako bi pokupio njene stvari, no njezin svodnik i njegov partner napadnu Clarencea te ih on ubije. Umjesto Alabaminih stvari, Clarence slučajno uzima kovčeg pun kokaina. Kada otkrije zabunu odlučuje prodati drogu i otputovati u Meksiko. No sicilijanska mafija čija je droga šalje grupu ubojica da ulovi Clarencea i Alabamu.

 

IMDb link

SERIJA

Ako dosad još niste gledali Ricka i Mortyja, vrijeme je da nadoknadite taj propust. I nemojte se izvlačiti na gluposti kao što je izjava ‘ne volim animirane serije’ ili ‘to je za djecu’. Ovakvu dozu kreativnosti, humora, brzopotezne, ali iznimno uvjerljive studije likova te, na kraju krajeva, čiste zabave – teško da ćete naći i u jednoj drugoj seriji bez nacrtanih likova. Ovo nije samo jedna od najboljih animiranih serija koje postoje na televiziji – ovo je jedna od najboljih TV serija uopće. Rick je alkoholu sklon genijalni znanstvenik penzićke dobi, za kojega na početku serije doznajemo da je dugo godina živio odvojeno od svoje obitelji, a Morty je njegov smotani unuk tinejdžerske dobi. I Rick i Morty žive s obitelji Rickove kćeri (i Mortyjeve majke), s tim da suludi starac (kojeg nitko normalan ne bi nazvao djedicom) u obiteljskoj garaži stalno izvodi eksperimente s prelascima u paralelne dimenzije i svemire, pritom neprekidno za sobom vukući unuka, a ponekad i čitavu obitelj.

IMDb link

Preporuka za 05.03.2021.

FILM

Panov labirint

neobičan je film fantazije jednoga od najpoznatijih suvremenih meksičkih redatelja Guillerma del Tora. Film je na originalan način progovorio o ratnim strahotama i nacizmu kroz maštovitu priču o djevojčici koja pronalazi alternativni život, “bolji od zemaljskog”, u podzemnom labirintu koji je ulaz u mitski svijet prepun bića iz bajki i legenda. U Španjolskoj 1944. godine, neposredno nakon Građanskog rata, djevojčica Ofelija odseli se zajedno sa svojom trudnom majkom kod očuha Vidala, okrutnog vojnog zapovjednika Francove vojske. Kako bi pobjegla od ružne svakodnevice, Ofelija neprestano bježi u svoj svijet mašte. Njezina je znatiželja jednoga dana odvede u šumu, u tajanstveni podzemni labirint gdje susretne neobično biće, mitskoga Pana.

IMDb link

SERIJA

Izvrsna serija o lošim ljudima Ozark uspoređuju s Breaking Badom i Amerikancima – pričama koje nose antiheroji za koje navijamo. Marty je glava je obitelji iz Chicaga, koji godinama pere novac za meksički narko kartel. Kada Meksikanci otkriju da ih je Martyjeva firma potkradala, pobili su sve osim njega jer je izvukao spasonosno rješenje – Ozark, mjesto u planinama u kojima se lako može oprati puno novca. Serija puna zapleta i briljantnih ideja kojima Marty pokušava zaštititi svoje najbliže nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovo je odrasla serija čijih smo 30 epizoda pogledali u trenu.

 

IMDb link

Preporuka za 26.02.2021.

FILM

Dobro došli, gospodine Chance

Gospodin Chance  živi uz svog gospodara u kući s vrtom u Washingtonu. Nikada ne izlazi izvan granica imanja. Njegov život sveden je na uređivanje vrta i gledanje televizije. Ne poznaje vanjski svijet i potpuno je zadovoljan svojim životom. Ali kad njegov gospodar umre, on mora otići. Sa sobom nosi samo daljinski upravljač za televizor. Upotrijebit će ga vrlo brzo, kad ga napadne skupina dječaka. Gospodin Chance, naime, ne razlikuje televizijsku sliku od stvarnosti i misli da će pritiskom na daljinski upravljač promijeniti događaje koje vidi. Film je snimljen prema romanu Jerzyja Kosinskog, koji je ujedino i scenarist. Osvojio je velik broj nagrada, a na festivalu u Cannesu 1980. nagrađen je Zlatnom palmom. Jerzy Kosinsky dobio je BAFTA-u za najbolji scenarij.

IMDb link

SERIJA

Serija Fargo, inspirirana je Oscarom nagrađenim istoimenim filmom braće Coen, a prati posve novi  kriminalni slučaj s novim likovima iako zadržava karakterističan humor, ubojstva i ‘minnesotsku ljubaznost’ koji su film učinili trajnim klasikom. Lorne Malvo  stiže u Minnesotu i zauvijek mijenja živote svih stanovnika, posebno sitnog prodavatelja osiguranja Lestera Nygaarda. Ubrzo nakon Lorneovog dolaska u gradu se pojavljuju trupla, a slučaj je dodijeljen Molly koja počinje sumnjati i na Lestera… Prva sezona serije Fargo 2015. osvojila je Emmy za najbolju kratku seriju, najboljeg režisera i najbolji scenarij. Uslijedile su još brojne druge nagrade za nadolazeće sezone.

IMDb link

A R H I V A

Preporuka za 19.02.2021.

FILM

U futurističkom okruženju totalitarističke Britanije O za Osvetu priča priču o mladoj ženi iz radničke klase zvanoj Evey koju iz smrtonosne situacije spašava maskirani čovjek poznat samo kao ‘O’. Neopisivo kompleksan O je načitan, odvažan, nježan i inteligentan, on je čovjek koji se posvetio oslobođenju svojih sugrađana od onih koji su ih terorom natjerali na pokoravanje. Također je ogorčen, željan osvete, usamljen i nasilan, a vodi ga osobna osveta.

IMDb link

SERIJA

Hanibal je televizijska adaptacija romana Thomasa Harrisa, prema kojem je nastao i film Kad jaganjci utihnu. Serija se fokusira na odnos između FBI-jevog specijalnog agenta i forenzičkog psihijatra, koji mu postaje najlukaviji neprijatelj. Ono što slijedi je psihološka igra postavljena protiv suočenih svijetova dobra i zla gdje je linija nejasna, elegancija izaziva horor i ništa nije kako se čini.

IMDb link

Preporuka za 12.02.2021.

FILM

Sin City prati nekoliko različitih priča, koje se međusobno isprepliću, u korumpiranom gradu punom nasilja, zločina… Prva se priča koncentrira na policajca koji želi spasiti mladu djevojku od silovanja. Druga je o čovjeku koji će napraviti sve kako bi osvetio smrt djevojke s kojom je proveo nezaboravnu noć, a u trećoj, jedan  čovjek mora smisliti način da se riješi tijela mrtvog policajca. Nastao prema rado čitanome stripu legendarnog autora Franka Millera, Sin City je film koji je svojim vizualnim identitetom postavio nove standarde ekranizacije stripovskih predložaka, jer je u postprodukciji snimljeni materijal dodatno obojan i obrađen tako da izgledom bude što vjerniji originalu.

IMDb link

SERIJA

Radnja serije Dexter  temelji se na liku Dextera Morgana, forenzičara za krv u policijskoj postaji u Miamiju, a koji je ujedno i serijski ubojica. Dexter svoje žrtve bira prema tzv. “Harryjevom kodu” u kojem su etičnost i organiziranost na prvom mjestu, a kojeg je osmislio njegov očuh Harry Morgan (također policajac u Miamiju) kako bi osigurao da Dextera nitko nikad ne uhvati, ali, isto tako, kako bi osigurao da Dexter ubija samo druge ubojice koji su prošli nekažnjeno od strane zakona. Harry je također učio Dextera međuljudskim odnosima unatoč njegovom mentalnom oboljenju – Harry je smatrao da je Dexter sociopat, jer je kao malo dijete svjedočio brutalnom ubojstvu svoje biološke majke Laure Moser. Iz epizode u epizodu Dexter proživljava cijelu paletu emocija kojih postaje tek sada, kao odrastao čovjek, svjestan.

IMDb link

Preporuka za 05.02.2021.

FILM

Potpuno novi zavjet je nadrealna komedija u kojoj je Bog stvarna osoba koja živi u Bruxellesu. Na Zemlji je Bog kukavica koja daje patetične pouke i kojeg vlastita obitelj ne voli. Njegova kći Ea dosađuje se kod kuće i ne voli što je stalno zaključana u malom stanu u tako običnom Bruxellesu. Sve do trenutka kad se odluči pobuniti protiv oca, hakirati njegov kompjuter i sve ljude svijeta obavijestiti o datumu njihove smrti. To potakne svakoga da počnu razmišljati što će učiniti s danima, mjesecima i godinama života koje su im još preostale… Film je osvojio desetak nagrada po svjetskim festivalima.

IMDb link

SERIJA

Subverzivna, crnohumorna drama Male laži pripovijeda o trima majkama prvašića, čiji se naizgled savršeni životi raspadaju do točke ubojstva. Serija je temeljena na bestseleru „New York Timesa“ spisateljice Liane Moriarty. Imućne i besramno bogate obitelji, ambijent u kojem žive je kao s razglednice, prekrasni domovi koji odišu s velikom količinom raskoši i luksuza, prekrasni ljudi, najbolje školovanje za djecu, ma tko ne bi htio živjeti u ovom čarobnom i mirnom gradiću Monterey u Kaliforniji? No ispod svoje kozmetički uređene površine krije se niz problema, velikih i malih laži, intriga s kojima se glavni likovi itekako moraju suočiti, htjeli to oni ili ne.

IMDb link

Preporuka za 29.01.2021.

FILM

Manchester uz more dirljivo je i neočekivano istraživanje moći obiteljske ljubavi, zajednice, žrtve i nade. Film prati život Leeja Chandlera  koji se vraća u rodni grad kako bi se susreo s nećakom čije mu je skrbništvo pokojni otac ostavio. Lee se susreće s bivšom suprugom  i zajednicom u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao. Uz brojne druge nagrade film je nominiran za nagradu Oscar i nagradu BAFTA u 6 kategorija te je glavni glumac Casey Affleck nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca.

IMDb link

SERIJA

Petodijelna povijesna miniserija Černobil dramatizira priču o nuklearnoj nesreći 1986. godine – jednoj od najgorih katastrofa u povijesti čovjeka – i hrabrim muškarcima i ženama koji su se žrtvovali kako bi spasili Europu od nezamislive katastrofe. Podaci navode da se toksični oblak proširio tisućama kilometara naokolo. Nakon nesreće iseljene su stotine tisuća ljudi. Nikad se nisu vratili: ostavili su sve, obećano im je da će se vratiti po stvari, ali to se nikad nije dogodilo.  Slike iz ove serije i razmišljanja o njoj će vam se sigurno još tjednima motati po glavi. Samo nekoliko dana nakon završetka emitiranja Černobil je zauzeo  prvo mjesto IMDb-ove ljestvice najpopularnijih serija.

IMDb link

Preporuka za 22.01.2021.

FILM

Tragovi u snijegu moćan je i atmosferičan triler u pustoši Wyominga.
Tijekom zime u indijanskom rezervatu Wind River u Wyomingu ovlašteni tragač i agent američke službe za ribu i divljač Cory Lambert otkrije u snijegu smrznuto tijelo osamnaestogodišnje Natalije Hanson. Bosa je, bez zimske odjeće, kilometrima daleko od bilo kakve ljudske nastambe i umrljana krvlju. Specijalna agentica FBI-a Jane Banner dolazi istražiti moguće ubojstvo u rezervatu. Autori filmske glazbe su Nick Cave i Warren Ellis.

IMDb link

SERIJA

Dva metra pod zemljom, kao najhvaljenija bizarna serija sa sedam osvojenih Emmyja (najviše odjednom osvojenih u povijesti), tri Zlatna globusa i nominacijom za Grammy, ostaje elitna serija za gledatelje s istančanim ukusom.
Crnohumorna serija o disfunkcionalnoj pogrebničkoj obitelji koju kritičari hvale kao “rijetki primjer serije koja s protezanjem sezona nimalo ne gubi na oštrini”. U kalifornijskom gradiću oni su istaknuti u svom poslu – pokapanju pokojnika i, iako je glava njihove obitelji već davno preminula, otac Nathaniel i dalje se pojavljuje u njihovim životima, srcima i vizijama. Unatoč toj konstanti, mnogo se toga promijenilo u kućanstvu Fisherovih. Svi i dalje traže svoj put .

IMDb link

Preporuka za 15.01.2021.

FILM

Dokumentarac Sol Zemlje (The Salt of the Earth) portret je poznatog brazilskog fotografa i fotoreportera Sebastiãa Salgada nastao 2014. godine, dok režiju potpisuje Wim Wenders u suradnji s J. R. Salgadom. 40 je godina Salgado proveo putujući kontinentima, prateći korake vječno mijenjajućeg čovječanstva iz čega je nastao ovaj dokumentarac reflektirajući nepopustljivu nadu u ljudsku civilizaciju. Salgado je svjedočio nekima od najvećih događaja naše nedavne povijesti, emigracijama, međunarodnim konfliktima ali i nevjerojatnoj ljepoti prirode.

IMDb link

SERIJA

The Mandalorian je hvaljena i globalno popularna serija inače, inspirirana jednim od najdražih likova iz serijala Star Wars, Boba Fettom i njegovim ocem Jangom. Radnja je jednostavna, ali zanimljiva, a likovi kojih zaista nema mnogo, su svaki na svoj način pamtljivi. Producent ove SF avanture je Jon Favreau, sa prikazivanjem je započela 2019. godine a dosad su emitirane 2 sezone. The Mandalorian ostavlja dojam futurističkog westerna, svojevrsnog svemirskog ‘divljeg zapada’ te je prva igrana serija u Star Wars svijetu.

IMDb link

Preporuka za 08.01.2021.

FILM

Crna komedija, Pakleni šund, je bez ikakve dvojbe jedan od najvažnijih i najboljih filmova svih vremena, remek-djelo koje je svojom citatnom estetikom, sočnim dijalozima i nepredvidljivom glumačkom podjelom uvelike utjecalo na eksploziju takozvane indie kinematografije sredinom devedesetih, ali joj i otvorilo vrata velikog tržišnog uspjeha. Pričajući četiri slabo povezane priče u linearnim skokovima, redatelj i ko-scenarist Quentin Tarantino kao da je želio naglasiti kako je ono najvažnije u svakom filmu njegov temelj, a to su priča i dijalozi, ali i da sama sirovina bez originalnog recepta ne može pružiti ništa vrijednije od kratkotrajne zabave. Pakleni šund jedan je od naslova koji nam nikad neće dosaditi.

IMDb link

SERIJA

Na putu prema dolje dramska je serija o jednom nimalo karizmatičnom i ne osobito zanimljivom profesoru kemije, Walteru. Ovaj neobični kemičar otkriva novi smisao života nakon što sazna da je obolio od karcinoma. Shvaćajući da osim svoje obitelji nema ništa, kako bi im osigurao bolju budućnost jednom kada njega više ne bude, Walter kreće neočekivanim putem i okreće se kriminalu.

IMDb link

Preporuka za 01.01.2021.

FILM

Captain Fantastic  Ova drama sa elementima komedije prati obitelj Cash koja je nakon duge izolacije konačno odlučila kročiti u vanjski svijet. Netipičan film o još više netipičnom životu jedne višečlane obitelji svakako je jedan od najboljih filmova 2016. godine a režirao ga je Matt Ross, dok glavnu ulogu tumači Viggo Mortensen.

IMDb link

SERIJA

Fleabag Predstavlja komediju-adaptaciju nagrađivane knjige o mladoj tridesetogodišnjakinji Fleabag koja se pokušava nositi sa životom u London nakon što ju je zadesila tragedija. Sa emitiranje je krenula 2016. godine a svakako je bitno napomenuti da je ovaj specifični ‘sitcom’ redateljice Phoebe Waller-Bridge 2019. godine nominiran za čak 11 nagrada Emmy.

IMDb link

Preporuka za 25.12.2020.

FILM

Hotel Grand Budapest je komično-dramski film iz 2014. godine koji je napisao i režirao Wes Anderson. Radnja filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Priča uključuje i krađu, te pronalazak neprocijenjive renesansne slike i borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo.

IMDb link

SERIJA

Twin Peaks (1990.) jedna od najkultnijih serija ikad snimljenih, započinje ubojstvom Laure Palmer, lokalne ljepotice u ruralnom mjestašcu negdje na američkom sjeverozapadu. Dok Laurina obitelj, prijatelji i susjedi šokirano reagiraju na njezinu smrt, organi reda i mira na čelu s federalnim agentom Daleom Cooperom započinju istragu. No ovako šturi opis ne može dočarati veličanstveno ludilo ove serije. Dobar dio populacije Twin Peaksa čine čudaci a “normalni” ljudi nerijetko izgledaju kao da su ispali iz kakvog niskobudžetnog filma iz 1950ih. Tu su i natprirodne sile skrivene u šumi a čiji je zli utjecaj, personificiran u demonskom entitetu prozaičnog imena Bob, i doveo do Laurine smrti.

IMDb link

Preporuka za 18.12.2020.

FILM

Wild Tales je priča o ljubavnoj obmani redatelja Damiána Szifrona iz 2014. godine. Prožeta tragedijom, povratkom u prošlost pa čak i nasiljem sadržanom u svakodnevnom detalju. Sve to, čini se vodi u propast, uz neodoljivi užitak gubljenja kontrole kojim ova drama obiluje.

IMDb link

SERIJA

Black Mirror je britanska znanstvenofantastična antologijska televizijska serija koju je stvorio Charlie Brooker a počela se emitirati 2011. godine. Epizode su samostalne, vremenski obično postavljene u alternativnoj sadašnjosti ili bliskoj budućnosti a najčešća tema su razne tehnologije i njihov utjecaj na čovječanstvo.

IMDb link

Preporuka za 11.12.2020.

FILM

Ex Machina je znanstveno-fantastični psihološki triler nezavisne produkcije iz 2015. godine čiji je scenarist i redatelj Alex Garland, a u kojem glavne uloge igraju Domhnall Gleeson, Alicia Vikander i Oscar Isaac. Radnja filma vrti se oko programera kojeg je izvršni direktor kompanije za koju radi pozvao kako bi proveo Turingov test na inteligentnom humanoidnom robotu.

IMDb link

SERIJA

Into The Badlands. Serija iz 2015. godine redatelja Milesa Millara i Alfreda Gougha. Smještena u razoreni svijet budućnosti, na teritorij kojim vlada sedam moćnika, serija “Into the Badlands” nas uvodi u priču o surovim ratnicima i mladiću koji se upušta u opasnu pustolovinu.

IMDb link

Preporuka za 04.12.2020.

FILM

In Bruges je spoj crne komedije i hladnoga gangsterskoga filma nastao 2008. godine, koji je režirao irski redatelj i scenarist Martin McDonagh (inače dobitnik Oscara za kratki film Six Shooter). Glavne uloge tumače Colin Farrell, Brendan Gleeson te Ralph Fiennes.

IMDb link

SERIJA

Mr Inbetween je Australska serija koja je sa emitiranjem krenula 2018. godine. Radnja serije prati Ray-a, plaćenog ubojicu i utjerivača dugova koji se uz kriminal trudi biti i dobar otac i prijatelj zbog čega se na bizaran način nosi sa suvremenim svijetom. Radnji ne manjka pomalo apsurdnih situacija prožetih crnim humorom dok sam redatelj Scott Ryan utjelovljuje glavnog glumca Ray-a.

IMDb link