Robi preporučuje

Sigurno se ne pitate tko je Robi, jer Robija, kinooperatera Kina Valli, svatko zna. A ako ga slučajno ne znate, onda ste ga zasigurno čuli jer je prilično glasan. Vjerojatno ste gledajući neki film u Kinu Valli čuli neidentificirane zvukove koji dolaze negdje od gore. E, to je bio Robi iz kino kabine.
A ako ga niste ni vidjeli ni čuli sada ćete imati priliku upoznati ga barem virtualno jer Robi sa svojim dvadeset četverogodišnjim iskustvom prikazivanja filmova, prava je osoba koja Vam može kazati što valja gledati.
A što Robi voli gledati? Najdraži žanrovi su mu drame i SF-ovi ali ni drugi mu nisu strani, zato kliknite na Robija i saznajte, što ovaj mladić, koji voli glazbu, fotografiju, putovanja, vožnju motorom, šah i maneštru, ima za reći.

Preporuka za 01.01.2021.

FILM

Captain Fantastic  Ova drama sa elementima komedije prati obitelj Cash koja je nakon duge izolacije konačno odlučila kročiti u vanjski svijet. Netipičan film o još više netipičnom životu jedne višečlane obitelji svakako je jedan od najboljih filmova 2016. godine a režirao ga je Matt Ross, dok glavnu ulogu tumači Viggo Mortensen.

IMDb link

SERIJA

Fleabag Predstavlja komediju-adaptaciju nagrađivane knjige o mladoj tridesetogodišnjakinji Fleabag koja se pokušava nositi sa životom u London nakon što ju je zadesila tragedija. Sa emitiranje je krenula 2016. godine a svakako je bitno napomenuti da je ovaj specifični ‘sitcom’ redateljice Phoebe Waller-Bridge 2019. godine nominiran za čak 11 nagrada Emmy.

IMDb link

Preporuka za 08.01.2021.

FILM

Crna komedija, Pakleni šund, je bez ikakve dvojbe jedan od najvažnijih i najboljih filmova svih vremena, remek-djelo koje je svojom citatnom estetikom, sočnim dijalozima i nepredvidljivom glumačkom podjelom uvelike utjecalo na eksploziju takozvane indie kinematografije sredinom devedesetih, ali joj i otvorilo vrata velikog tržišnog uspjeha. Pričajući četiri slabo povezane priče u linearnim skokovima, redatelj i ko-scenarist Quentin Tarantino kao da je želio naglasiti kako je ono najvažnije u svakom filmu njegov temelj, a to su priča i dijalozi, ali i da sama sirovina bez originalnog recepta ne može pružiti ništa vrijednije od kratkotrajne zabave. Pakleni šund jedan je od naslova koji nam nikad neće dosaditi.

IMDb link

SERIJA

Na putu prema dolje dramska je serija o jednom nimalo karizmatičnom i ne osobito zanimljivom profesoru kemije, Walteru. Ovaj neobični kemičar otkriva novi smisao života nakon što sazna da je obolio od karcinoma. Shvaćajući da osim svoje obitelji nema ništa, kako bi im osigurao bolju budućnost jednom kada njega više ne bude, Walter kreće neočekivanim putem i okreće se kriminalu.

IMDb link

Preporuka za 15.01.2021.

FILM

Dokumentarac Sol Zemlje (The Salt of the Earth) portret je poznatog brazilskog fotografa i fotoreportera Sebastiãa Salgada nastao 2014. godine, dok režiju potpisuje Wim Wenders u suradnji s J. R. Salgadom. 40 je godina Salgado proveo putujući kontinentima, prateći korake vječno mijenjajućeg čovječanstva iz čega je nastao ovaj dokumentarac reflektirajući nepopustljivu nadu u ljudsku civilizaciju. Salgado je svjedočio nekima od najvećih događaja naše nedavne povijesti, emigracijama, međunarodnim konfliktima ali i nevjerojatnoj ljepoti prirode.

IMDb link

SERIJA

The Mandalorian je hvaljena i globalno popularna serija inače, inspirirana jednim od najdražih likova iz serijala Star Wars, Boba Fettom i njegovim ocem Jangom. Radnja je jednostavna, ali zanimljiva, a likovi kojih zaista nema mnogo, su svaki na svoj način pamtljivi. Producent ove SF avanture je Jon Favreau, sa prikazivanjem je započela 2019. godine a dosad su emitirane 2 sezone. The Mandalorian ostavlja dojam futurističkog westerna, svojevrsnog svemirskog ‘divljeg zapada’ te je prva igrana serija u Star Wars svijetu.

IMDb link

Preporuka za 22.01.2021.

FILM

Tragovi u snijegu moćan je i atmosferičan triler u pustoši Wyominga.
Tijekom zime u indijanskom rezervatu Wind River u Wyomingu ovlašteni tragač i agent američke službe za ribu i divljač Cory Lambert otkrije u snijegu smrznuto tijelo osamnaestogodišnje Natalije Hanson. Bosa je, bez zimske odjeće, kilometrima daleko od bilo kakve ljudske nastambe i umrljana krvlju. Specijalna agentica FBI-a Jane Banner dolazi istražiti moguće ubojstvo u rezervatu. Autori filmske glazbe su Nick Cave i Warren Ellis.

IMDb link

SERIJA

Dva metra pod zemljom, kao najhvaljenija bizarna serija sa sedam osvojenih Emmyja (najviše odjednom osvojenih u povijesti), tri Zlatna globusa i nominacijom za Grammy, ostaje elitna serija za gledatelje s istančanim ukusom.
Crnohumorna serija o disfunkcionalnoj pogrebničkoj obitelji koju kritičari hvale kao “rijetki primjer serije koja s protezanjem sezona nimalo ne gubi na oštrini”. U kalifornijskom gradiću oni su istaknuti u svom poslu – pokapanju pokojnika i, iako je glava njihove obitelji već davno preminula, otac Nathaniel i dalje se pojavljuje u njihovim životima, srcima i vizijama. Unatoč toj konstanti, mnogo se toga promijenilo u kućanstvu Fisherovih. Svi i dalje traže svoj put .

IMDb link

A R H I V A

Preporuka za 04.12.2020.

FILM

In Bruges je spoj crne komedije i hladnoga gangsterskoga filma nastao 2008. godine, koji je režirao irski redatelj i scenarist Martin McDonagh (inače dobitnik Oscara za kratki film Six Shooter). Glavne uloge tumače Colin Farrell, Brendan Gleeson te Ralph Fiennes.

IMDb link

SERIJA

Mr Inbetween je Australska serija koja je sa emitiranjem krenula 2018. godine. Radnja serije prati Ray-a, plaćenog ubojicu i utjerivača dugova koji se uz kriminal trudi biti i dobar otac i prijatelj zbog čega se na bizaran način nosi sa suvremenim svijetom. Radnji ne manjka pomalo apsurdnih situacija prožetih crnim humorom dok sam redatelj Scott Ryan utjelovljuje glavnog glumca Ray-a.

IMDb link

Preporuka za 11.12.2020.

FILM

Ex Machina je znanstveno-fantastični psihološki triler nezavisne produkcije iz 2015. godine čiji je scenarist i redatelj Alex Garland, a u kojem glavne uloge igraju Domhnall Gleeson, Alicia Vikander i Oscar Isaac. Radnja filma vrti se oko programera kojeg je izvršni direktor kompanije za koju radi pozvao kako bi proveo Turingov test na inteligentnom humanoidnom robotu.

IMDb link

SERIJA

Into The Badlands. Serija iz 2015. godine redatelja Milesa Millara i Alfreda Gougha. Smještena u razoreni svijet budućnosti, na teritorij kojim vlada sedam moćnika, serija “Into the Badlands” nas uvodi u priču o surovim ratnicima i mladiću koji se upušta u opasnu pustolovinu.

IMDb link

Preporuka za 18.12.2020.

FILM

Wild Tales je priča o ljubavnoj obmani redatelja Damiána Szifrona iz 2014. godine. Prožeta tragedijom, povratkom u prošlost pa čak i nasiljem sadržanom u svakodnevnom detalju. Sve to, čini se vodi u propast, uz neodoljivi užitak gubljenja kontrole kojim ova drama obiluje.

IMDb link

SERIJA

Black Mirror je britanska znanstvenofantastična antologijska televizijska serija koju je stvorio Charlie Brooker a počela se emitirati 2011. godine. Epizode su samostalne, vremenski obično postavljene u alternativnoj sadašnjosti ili bliskoj budućnosti a najčešća tema su razne tehnologije i njihov utjecaj na čovječanstvo.

IMDb link

Preporuka za 25.12.2020.

FILM

Hotel Grand Budapest je komično-dramski film iz 2014. godine koji je napisao i režirao Wes Anderson. Radnja filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Priča uključuje i krađu, te pronalazak neprocijenjive renesansne slike i borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo.

IMDb link

SERIJA

Twin Peaks (1990.) jedna od najkultnijih serija ikad snimljenih, započinje ubojstvom Laure Palmer, lokalne ljepotice u ruralnom mjestašcu negdje na američkom sjeverozapadu. Dok Laurina obitelj, prijatelji i susjedi šokirano reagiraju na njezinu smrt, organi reda i mira na čelu s federalnim agentom Daleom Cooperom započinju istragu. No ovako šturi opis ne može dočarati veličanstveno ludilo ove serije. Dobar dio populacije Twin Peaksa čine čudaci a “normalni” ljudi nerijetko izgledaju kao da su ispali iz kakvog niskobudžetnog filma iz 1950ih. Tu su i natprirodne sile skrivene u šumi a čiji je zli utjecaj, personificiran u demonskom entitetu prozaičnog imena Bob, i doveo do Laurine smrti.

IMDb link