Izradite film u tehnici STOP ANIMACIJE!

Kadar-po-kadar ili stop-animacija (engl. Frame-by-frame, stop-motion) je tehnika animacije koja se koristi kako bi određeni objekt izgledao kao da se sam kreće. Između svakog snimljenog kadra, objekt se po malo pomakne, što stvara iluziju pokreta kada se serija kadrova prikaže kao jedna cjelina.

Da biste napravili jednostavan film u tehnici stop animacije dovoljno je imati mobitel s fotoaparatom, aplikaciju za stop animaciju (npr. Stop Motion Studio koja ima verzije i za iOs i Android uređaje i besplatno je dostupna), dobru priču, nešto vremena i strpljenja. Profesionalni autori animiranih filmova izrađuju čak 24 sličice u sekundi. Za vaš će film biti dovoljno i njih 8-12.

Filmovi nastali tehnikom stop animacije mogu biti crtani, kolažni ili lutkarski, a mogu se koristiti i razni predmeti iz svakodnevnog života. Dakle, trebate nešto nacrtati, ili uzeti neki predmet, ili više njih, fotografirati ih, docrtati nešto, ili malo pomaknuti predmet pa fotografirati tu promjenu ili pomak, i to ponavljati sve dok ne budete imali dovoljno fotografija koje će povezane u video stvoriti iluziju da se objekt kreće.

Riječ animirati dolazi od latinske riječi anima ili duša i znači oživljavanje. I upravo će se to dogoditi, mnoštvo vaših fotografija će se pokrenuti i oživjeti!

Vaše radove nam možete poslati na fus@kinovalli.net! Rok za prijavu je 28. veljače 2021. godine.

Ne zaboravite istaknuti ime autora odnosno ime škole i razreda! Vaše uratke ćemo istaknuti na internetskoj stranici Kina, a kada se stvore uvjeti prikazat ćemo ih i na velikom platnu u Kina Valli.

SAZNAJTE VIŠE:

– Pogledajte video, nastao u sklopu Škole za život, o procesu izrade filmova tehnikom stop animacije: “Poveznica”.

– Pogledajte video, nastao u sklopu Škole za život, koji vam detaljno pojašnjava kako se izrađuju filmovi tehnikom stop animacije u programu Stop Motion Studio: “Poveznica”.

– Pročitajte diplomski rad Žane Lončar pod nazivom Stvaranje kratkog filma tehnikom stop animacije s
učenicima nižih razreda osnovne škole (Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, Odsjek za učiteljske studije, Zagreb, 2018.): “Poveznica”.

– Stop animacija se koristila u ranom razdoblju kinematografije zbog dočaravanja specijalnih efekata u igranim filmovima. Pogledajte video o evoluciji stop animacije: “Poveznica”.

– Pogledajte primjere animiranih filmova nastalih tehnikom stop animacije: “Poveznica”.