Kino Valli pored svoje glavne, prikazivačke, djelatnosti brine i o edukativnom djelovanju, osobito onom prema mladima i pružanju njima primjerenih i kvalitetnih filmskih sadržaja. Sigurno ste već čuli za naše programe FUŠ – Film u školi, Pulicu i Dizalicu – filmske programe koji se odvijaju tijekom ljeta za vrijeme Pulskog filmskog festivala i Pulicu u kaputu koja se smjestila na kraj ožujka. Zbog svih navedenih programa Pula Film Festival zajedno s Kinom Valli ponosni je član ECFA-e (Europske udruge filmova za djecu i mlade). U veljači ove godine na godišnjoj sjednici ECFA-e s odborom i svim članovima, LUCAS – Međunarodni festival za mlade ljubitelje filma pozvao nas je da predložimo mlade ljude iz lokalne zajednice koji bi, zbog svojih afiniteta prema filmu, mogli biti članovi žirija LUCAS festivala za kategoriju 16+. Kino Valli predložilo je za članove žirija filma  dvoje srednjoškolaca, vjernih posjetitelja kino kvizova i kino programa, posebno nezavisnog i retrospektivnog. Ivan Škorić i Frane Pekica, pulski gimnazijalci, na prvom razgovoru odmah su prepoznati kao veliki znalci i ljubitelji filma, tako da njihov polazak u Frankfurt, nije ni doveden u pitanje. Vratili su se nedavno  s LUCAS-a  prepuni dojmova, zahvalni na ovom prekrasnom iskustvu koje će sigurno zauvijek pamtiti. Kako bismo doznali nešto više o njihovom iskustvu na LUCAS-u postavili smo im nekoliko pitanja.

Recite nam nešto o iskustvu žiriranja u sklopu LUCAS – međunarodnog festivala za mlade ljubitelje filma?

Ivan: Ono što mogu reći o žiriranju na LUCAS film festivalu je to da mi je definitivno dalo novu perspektivu u gledanju filmova. Gledajući film uvijek pokušavam razviti nekakvo unutarnje mišljenje i kasnije iznijeti to mišljenje ljudima koji su također pogledali film, ali znajući da ćemo na kraju festivala trebati odrediti najbolji film naše kategorije fokusirao sam se još više da ocijenim svaki aspekt filma i time sam dobio puno razrađenije i sigurnije mišljenje, pa kada je došlo do toga da odaberemo najbolji film za mene je odluka bila prilično jednostavna i smatram kako ću u budućnosti nesvjesno puno više obraćati pozornost na elemente filma koji su u mojim prijašnjim gledanjima možda bili zanemarivi.

Frane: Ovo je zasigurno “once in a lifetime” prilika koju ću dugo pamtiti. Donijela mi je mnoga nova poznanstva, ali i prijateljstva, mnoge dobre filmove, priliku da osim festivala posjetimo i istražimo taj predivan grad Frankfurt, ali i ono najvažnije, u sedam dana naučimo jako puno toga o filmu na razne načine. Moderatori razgovora nakon filmova su bili iznimno načitani i smireni te je bilo zadovoljstvo razgovarati s njima. Prije polaska nismo znali što nas točno očekuje, ali kad smo stigli u Frankfurt sve je teklo u najboljem mogućem redu. Cijeli je tim znao što radi i imali smo najmanje tri osobe kojima smo se mogli obratiti u bilo koje doba dana ako nam nešto zatreba.

Kako vam se općenito svidio LUCAS kao festival?

Ivan: Sve u svemu dojmovi o festivalu su jako dobri. Kao ljubitelj filma zabavio sam se gledajući filmove, provoditi vrijeme u takvom okruženju i biti okružen drugim ljubiteljima filma, ali sam ujedno i jako puno naučio ne samo o organizaciji filmskog festivala već i o filmu općenito.

Frane: LUCAS kao festival je jako zanimljiva ideja i stvarno mi je drago da se uspješno održalo već 45. izdanje. Sviđa mi se što je fokusiran na “mlade”, što ne znači da na projekcijama nije bilo odraslih, baš naprotiv, te zbog toga više služi za neke edukativne svrhe nego promotivne.

Koliko filmova ste pogledali i što je bilo presudno za donošenje odluke?

Ivan: Pogledali smo pet filmova koji su bili u natjecateljskom programu za našu kategoriju (kategorija 16+), ali smo pogledali i osam drugih filmova koji su bili ili izvan natjecanja ili u natjecanju u drugim kategorijama. Kada je došlo do odluke o najboljem filmu rekao bih da je najbitniji bio trajni osjećaj koji je film ostavio na nas i način na koji su režiseri prenosili svoje poruke.

Frane: U šest dana festivala pogledali smo 12 filmova s festivalskog programa, od kojih je 5 bilo iz 16+ kategorije koju smo žirirali. Na zadnjem sastanku žirija (koji je trajao nešto više od 3 sata) pomno smo raspravili o svih 5 filmova, odabrali 3 najbolja i onda ih uspoređivali bodovima od 1 do 3 za kriterije koje smo si sami zadali. Zanimljivo je to da smo osim uobičajenih filmskih kriterija dodali kriterij „poruka/pouka“ koji se odnosio na to što je film probao reći, koliko je uspio i na koji je to način uspio. Film s najvećim brojem bodova odabrali smo kao najbolji.

Je li vam ovo prvo iskustvo nekog međunarodnog filmskog festivala?

Ivan: Da, ovo je moje prvo iskustvo međunarodnog filmskog festivala.

Frane: Ovo mi je prvo iskustvo međunarodnog filmskog festivala koji nije u Hrvatskoj i to je dodatan razlog njegove važnosti za mene.

Izdvojite nam neke festivalske zanimljivosti koje će vam sigurno ostati u sjećanju:

Ivan: Bilo je toliko zanimljivosti jer kao što sam već rekao ovo je moje prvo ovakvo iskustvo, ali ako bih trebao izdvojiti jednu stvar rekao bih da su mi diskusije odmah nakon filma u kinu bile najzanimljivije. Koliko god inače ne volim raspravljati o filmu odmah nakon što završim s gledanjem, smatram da su mi međusobno odbijanje ideja, tuđe perspektive i sama energija diskusije pružali razna opažanja i mišljenja do kojih sam nikad ne bih došao. U većini slučajeva mi je sama diskusija podigla moje mišljenje o filmu i potaknula me da i sam doprinosim sa svojim idejama.

Frane: Pobjednicima se nije dijelilo pravo cvijeće već sjemenke jer je to više ekološki.

Pula Film Festival i Kino Valli i dalje će brinuti o edukaciji mladih putem stručnih programa i svakako im biti podrška i platforma za mogućnost pružanja iskustva poput ovog na LUCAS-u, međunarodnom  filmskom festivalu za djecu i mlade.

Povezane vijesti