Kino Valli u prosincu slavi svoj 15. rođendan, a za posebni kino party i prigodni kino tjedan koji će trajati od 14. do 20. prosinca pripreme su u punom jeku. Do tada, u planu je mnoštvo dobrog filmskog programa, ali i pauza u radu kina od 8.12. do 12.12. kako bi publiku dočekali s novim ozvučenjem u kinu i osigurali još bolji filmski doživljaj. Evo što slijedi u Kinu Valli u prvoj polovici prosinca

Novi filmovi na programu

Početak prosinca rezerviran je za europski film, a na tjedni repertoar od 30.11. do 6.12. dolazi francuski biografsko-kostimirani spektakl “Jeanne du Barry” redateljice i glavne glumice Maïwenn u ulozi Jeanne du Barry i s Johnnyjem Deppom u ulozi kralja Luja XV. Film je to koji je svečano otvorio ovogodišnji festival u Cannesu i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi!

Slijedi novi film jednog od najvećih živućih redatelja i scenarista Pedra Almodóvara “Čudan način života” o sredovječnom muškarcu koji jaše pustinjom. Zove se Silva (Pedro Pascal) i ide u posjet šerifu Jakeu (Ethan Hawke), starom prijatelju i ljubavniku kojeg nije vidio 25 godina. No nakon jedne strastvene noći, novi će dan na svjetlo izvući i skrivene motivacije za njihov ponovni susret. Prvi vestern legendarnog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara raskošna je kratkometražna queer oda ovom klasičnom žanru, premijerno prikazana u Cannesu.

Drama “Houria” (Lyna Khoudri) redateljice Mouniom Meddour priča je o istoimenoj talentiranoj plesačici i balerini koja se nada ulasku u Alžirski nacionalni balet. Pored toga, potajno želi kupiti i auto pa se odlučuje kladiti u obližnjem kvartu na borbe životinja, no po završetku jedne od njih doživi teški fizički napad koji je zaustavlja u profesionalnom radu i stvara traumu zbog koje zanijemi. Prolazeći kroz terapiju i susrećući druge žene s istim ciljem psihičkog oporavka, Houria započne stvarati vlastitu plesnu koreografiju inspiriranu znakovnim jezikom.

Na programu je i hrvatska drama “Samo kad se smijem” redateljice Vanje Juranić koja je ljetos na Pulskom filmskom festivalu osvojila prvu Nagradu Kino mreže, a da je to bio dobar odabir žirija, potvrđuje i izniman interes publike u domaćim kinima. Film s Tihanom Lazović[NS1] koja je na Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom za i Slavkom Sobinom u glavnim ulogama na rasporedu je 2. i 5.12. Tihana Lazović nagrađena je ljetos Zlatnom arenom Pulskog filmskog festivala za glavnu žensku ulogu.

Od noviteta Valli u bogatom prosinačkom programu prikazuje i “Wonka” redatelja Paula Kinga s fenomenalnim Timothéejem Chalametom u glavnoj ulozi. Temeljeno na liku iz priče “Charlie i tvornica čokolade”, najprepoznatljivije dječje knjige Roalda Dahla i jedne od najprodavanijih dječjih knjiga svih vremena, “Wonka” priča čudesnu priču o tome kako je najveći izumitelj, čarobnjak i proizvođač čokolade na svijetu postao omiljeni Willy Wonka kakvog danas poznajemo.

Za ljubitelje akcije na programu je “Tiha noć” redatelja Johna Wooa, napeti film o ožalošćenom ocu koji izvršava svoju dugo očekivanu osvetu protiv nemilosrdne bande koja mu je sina ubila na Badnjak.

Filmovi za sva vremena: Disney 100

Prosinački klasici u Kinu Valli rezervirani su za omiljenog Disneya. Slaveći sto godina ove produkcije naširoko voljenih animiranih filmova, u Valliju će biti prikazana četiri naslova: “Pepeljuga” i “Dama i skitnica” u prvoj polovici mjeseca, a potom slijede još “101 Dalmatinac” i “Ljepotica i zvijer”.

Jugo / Sirocco – plesni film sniman u Istri

Na programu 6.12., a prije projekcije filma “Houria” prikazuje se kratkometražni plesni film “Jugo – Sirocco” autorskog trojca Ivone Medić Nikolić, Mateja Đuzela i Marka Kalčića koji su od 2020. godine na raznim lokacijama južne Istre istraživali mogućnosti plesnog tijela u audio-vizualnoj umjetnosti. Plesačica, koja gledatelja vodi kroz radnju filma, oslikava unutarnje svjetove nastale kao instinktivni odgovor čovjeka na otuđenje i izolaciju, a na površinu iznosi ideje o poimanju intimnog prostora te propituje pojam „prirodnoga“.

Doku dan: pobjednički film Poreč Doxa

Dan rezerviran za dokumentarce je petak, 1. prosinca, a bit će prikazan ovogodišnji pobjednik Poreč Doxa, biografski film “Apolonia, Apolonia” redateljice Lee Glob. Apolonia je rođena u alternativnom kazalištu u Parizu i odrasla u zajednici umjetnika. Studirala je na jednoj od najprestižnijih europskih umjetničkih akademija. Dugi je niz godina danska redateljica Lea Glob pratila njezino nastojanje da nađe svoje mjesto u umjetničkom svijetu, njezine borbe s agonijama i radostima odrasle žene, odnose s drugima te vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Kako vrijeme prolazi, a između Apolonije

i Lee rađa se posebna veza, svjedočimo nastanku filma i stjecanju slikarske slave. Trinaest godina kasnije, dvije žene i dalje razmišljaju o vlastitim putevima u ovom dojmljivom filmu o umjetnosti, ljubavi, majčinstvu, seksualnosti, prikazu i tome kako uspjeti u svijetu kojim vladaju patrijarhat, kapitalizam i rat, a da pritom ne izgubiš sebe[NS2] . Program se provodi u suradnji s POU Poreč i Poreč Doxom.

European Cinema Night

U večeri u kojoj slavimo europski film Kino Valli 5.12. prikazuje kriminalističku dramu “Noć zločina” redatelja Dominika Molla u kojoj glume Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi, Lula Cotton-Frapier. Kapetan kriminalističkog odjela Yohan Vivés i njegov tim istražuju složeni život i odnose žrtve ubojstva Clare. Ali ono što počinje kao samo još jedan u nizu slučajeva, ubrzo se pretvara u opsesiju za policijskog kapetana. Film je nominiran nominiran za 10 prestižnih francuskih filmskih nagrada César, od kojih je osvojio čak njih šest, uključujući najbolji film, scenarij, režiju i glumce.

Kino Valli traži volontere. Prijavite se!

Kino Valli svake godine ekipira se uz pomoć volontera i filmoljubaca, a poziv za volontiranje upućuje se svima koji su spremni par sati tjedno provesti u kinu pomažući u njegovim aktivnostima. Od budućih volontera očekuje se da u Kino Valli dođu barem dva puta tjedno po sat vremena i pridružite se u redovnim aktivnostima poput skeniranja ulaznica, informiranja gledatelja o programu, održavanja prostora kina urednim. Uz dobro društvo, veliko iskustvo koje će steći, volonteri dobivaju besplatan pristup filmskim i ostalim programima kina. Prijave za volontiranje šalju se na email: info@kinovalli.net (ime, prezime, godište, par rečenica o svojim interesima i aktivnostima te makar jednu rečenicu odgovora na pitanje: Zašto sam baš ja rođen/a da budem volonter/ka Kina Valli?)

Povezane vijesti