U filmskom tjednu od četvrtka, 21. ožujka do srijede, 27. ožujka u Kinu Valli u punom zaletu je 9. Pulica u kaputu – revija filmova za djecu i mlade. Od novih naslova u redovnom programu su avantura “Izazov života”, biografska drama o Bobu Marleyu te novi, vjerojatno i posljednji film Kena Loacha “Stari hrast”. Prikazuje se “Zona interesa” Oscarom nagrađena kao najbolji strani film, a u suradnji s Klubom&Knjižarom Giardini 2 gledamo igrani film “Slučaj Harms” Slobodana Pešića iz 1988. koji je prikazivan u Cannesu, a na Puli je osvojio Zlatnu Arenu za scenografiju

NOVI NASLOVI

“Stari hrast” beskompromisna je drama vođena bijesom, empatijom i neugašenim idealizmom, krajnji dokaz da legendarni redatelj Ken Loach nikada nije zastranio od svojih uvjerenja. Veliki britanski redatelj za svoj novi film tvrdi da je ujedno i posljednji naslov njegova stvaralaštva. Radnju smješta na sjeveroistoku Engleske te fokus stavlja na porast desnog ekstremizma koji se javlja kao odgovor na dolazak izbjeglica iz Sirije i drugih ratom razorenih zemalja. Stari hrast posljednji je preostali pub u turobnom selu dokrajčenom zatvaranjem rudnika u 80-ima, od kada je broj stanovnika u stalnom padu. Kuće su jeftine i dostupne, idealno utočište za Sirijce koji bježe od divljačkog rata, ali tek da bi se našli u žarištu novog neprijateljstva i ksenofobne napetosti među nepovjerljivim domaćinima. Što učiniti kada potlačeni postanu tlačitelji?

Adrenalinska avantura “Izazov života” prati Michaela Whitea (Mark Wahlberg), kojem je cilj postati svjetski prvak u avanturističkom utrkivanju. Tijekom šest dana i noći, na nekim od najtežih terena na svijetu, timovi trče, voze bicikle, penju se i kajakare. Michaelov tim susreće lutalicu Arthura, psa koji postaje neizostavan član ekipe. Kada su im rekli da će biti diskvalificirani ako pokušaju povesti Arthura na kajaku, Michael i njegov tim biraju vjernost nad pobjedom, riskirajući eliminaciju.

“Bob Marley: One Love” slavi život i glazbu reggae ikone koja je inspirirala mnoge generacije porukom ljubavi i jedinstva. Po prvi puta ćemo na velikim platnima gledati priču o Bobu Marleyu, koji je slovio za revolucionara svog vremena, a svojim uspjesima je proslavio reggae glazbu diljem svijeta. Rita Marley, njihov sin Ziggy i kći Cedella sudjelovali su u nastanku filma, a obitelj slavnog glazbenika je posebno zadovoljna činjenicom što je film sniman na stvarnim lokacijama na kojima je Bob boravio i pjevao.

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE

“Zona interesa” vraća se u programu “Propustili ste, pogledajte” ovog puta kao Oscarom nagrađen naslov. Na programu je 24.3. u 19:00 sati. Ovu povijesnu dramu napisao je i režirao Jonathan Glazer, a temelji se na romanu Martina Amisa iz 2014. Glavnu ulogu ima Christian Friedel kao njemački nacistički zapovjednik Rudolf Höss, koji nastoji izgraditi život iz snova sa svojom suprugom Hedwigom (Sandra Hüller) u novom domu pokraj njemačkog koncentracijskog logora Auschwitz.

MJESEC FRANKOFONIJE

Radnja filma “Slučaj Goldman” započinje drugim suđenjem Pierreu Goldmanu, radikalnom borbenom ljevičaru. Tijekom prvog suđenja osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za četiri oružane pljačke od kojih je jedna završila smrću dvije žene. Goldman naglašava svoju nevinost u vezi posljednje optužnice te, nakon nekoliko tjedana, postaje ikonom intelektulane ljevice. Mladi odvjetnik Georges Kiejman zadužen je za Goldmanovu obranu. Međutim, njihova se veza sve više uzdrmava, a provokativni Goldman ulazi u rizik dobivanja smrtne kazne te čini sve kako bi vlastito suđenje učinio neizvjesnim … Na programu je 27.3. U 19:00 sati.

POSEBNA DOGAĐANJA: “SLUČAJ HARMS” I DOKUMENTARAC IVICE KOSTELIĆA

U četvrtak, 21. ožujka u 18:45 sati u suradnji s Klubom&Knjižarom Giardini 2 prikazuje se igrani film “Slučaj Harms”, a nakon filma uslijediti će razgovor s redateljem Slobodanom Pešićem u prostoru obližnjeg Kluba-knjižare na adresi Giardini 2. Slobodan Pešić filmski je i tv-redatelj i scenarist. Njegov prvi cjelovečernji film “Slučaj Harms” (1988.) stilski je, redateljski i interpretacijski osebujan prikaz tragične sudbine sovjetskog pjesnika Daniila Ivanoviča Harmsa (Frano Lasić), a s velikim je uspjehom prikazan na festivalu u Cannesu.

U sklopu “Full Moon regate” u organizaciji JK Delfin 21.3. u 20:45 sati prikazuje se autorski dokumentarni film našeg trofejnog skijaša Ivice Kostelića „Transat“. Ivica je sudjelovao na transatlantskoj regati „Jacques Vabre“ i to je odlučio dokumentirati u svom filmu. Put od Europe do Martiniquea odjedrio je prije dvije i pol godine sa svojim francuskim koskiperom Callisteom Antoineom na brodu simboličnog naziva „Croatia Full of Life“.

DOKU DAN

Renomirani dokumentarist Nicolas Philibert u filmu “Na Adamantu nitko nije savršen”

bavi se stigmatizacijom psihičkih bolesti te institucionalizacijom ludila. Njegova kamera prati svakodnevicu pacijenata jednog netipičnog centra za skrb, smještenog na rijeci Seini u Parizu, posebnom po tome što se opire dehumanizaciji psihijatrije, pružajući glas i utočište svim članovima društva marginaliziranih svojom dijagnozom. Dokumentarac je na Berlinaleu 2023. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, a na programu Vallija je 26.3. u 19:10 sati.

MATINEJA ZA UMIROVLJENIKE

Šarmantna povijesno-kulinarska drama “Okus ljubavi” bila je francuski kandidat za Oscara, a glavne uloge odigrali su Juliette Binoche i Benoit Magimel, a na programu je “Matineje za umirovljenike 26.3. u 10:00 sati. Eugenie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

PULICA U KAPUTU

Deveto izdanje tradicionalne revije filmova za djecu i mlade započelo je u utorak, 19.3., a svakodnevno do 24.3. donosi po jedan dugometražni i jedan kratki film za djecu. Cjelokupni raspored filmova dostupan je na internetskoj stranici Kina Valli, a valja istaknuti da se tijekom Pulice održava i vesela radionica stop-motion animacije “Škare, papir, dinosaur” te izložba edukativnih i zabavnih kartica za razgovor nakon odgledanog filma. Ova igra nastala je u sklopu europskog projekta Razigrano kino/Playing Cinema, a karte su dostupne za download na stranicama Kina Valli. https://www.kinovalli.net/9-pulica-u-kaputu/izlozba/

Povezane vijesti