Od 19. do 24. ožujka 2024. u Kinu Valli održat će se deveta po redu “Pulica u kaputu” – dani dječjeg filma tijekom kojih će biti prikazano dvanaest igranih i animiranih filmova europske kinematografije namijenjenih djeci, no u odabranim naslovima uživat će i njihova starija pratnja. Svi filmovi su titlovani, sinkronizirani ili čitani na hrvatski jezik, a ulaz na sve programe je slobodan. Uz filmove, Pulica donosi i radionicu stop-motion animacije, izložbu te sudjeluje u programu “Film u bolnici” dajući podršku najmlađim pacijentima

„Ove godine Pulica je posebno razigrana, puna fantastičnih i maštovitih animiranih likova, veselih, ali i životnih priča. Naše najmlađe gledatelje vodimo u zabavan i prekrasan svijet pokretne slike sa željom da zauvijek pamte svoje prve odlaske u kino“, ističe Nataša Šimunov, voditeljica Kina Valli.

Filmski program u znaku avanture i prijateljstva

Od dugometražnih igranih naslova na programu „Pulice“ je austrijski obiteljski film redatelja Johannesa Schmidta “Nove Franzove dogodovštine” o avanturama dječaka Franza i njegovih prijatelja tijekom ljetnih praznika u Beču. Ovim filmom “Pulica” gostuje i na platformi filmubolnici.org i donosi filmsku čaroliju djeci u bolnicama s željom da podrži oporavak najmlađih pacijenata.

Nizozemski igrani film “Totem” redatelja Sandera Burgera o djevojčici je Ami koja potječe iz senegalske obitelji, a suočavaju se s deportacijom iz Nizozemske te ona utjehu pronalazi u totemskoj životinji iz priča svoje majke.

Dugometražni animirani film “Moj prijatelj robot” francuskog redatelja Pabla Bergera otvara “Pulicu”, a riječ je o dirljivom filmu o psu koji, umoran od samoće, za svog suputnika odlučuje napraviti robota. Film je premijeru imao u Cannesu, a bio je nominiran i za nagradu Oscar za najbolji animirani film.

Kao senzorna projekcija, uz blago prigušena svjetla i tiši zvuk filma, bit će prikazan dugometražni animirani film “Tupikova stijena i novi prijatelji” redatelja Jeremyja Purcella koja govori o hrabrosti, prijateljstvu i pripadanju.

“Mary i ponoćni duh” animirani je dugometražni film Enda D’Ala iz Luksemburga, a govori o djevojčici Mary koja sanja da će postati vrhunska kuharica, a u ostvarenju tog sna pomaže joj baka Emer s kojom ima poseban odnos.

Iz Francuske stiže dugometražni animirani film “Nina i ježeva tajna” Jean-Loupa Feliciciolija o djevojčici čiji otac ostaje bez posla, a ona se sa svojim najboljim prijateljem upušta u neviđenu avanturu – organiziraju pljačku kako bi plijen podijelili tati i njegovim bivšim suradnicima s posla.

Kao uvod u svaki od navedenih cjelovečernjih filmova bit će prikazan i jedan kratki animirani film.

Izložba “Male filmske priče”

“Pulica u kaputu” u ovogodišnjem izdanju pridružuje se europskom projektu “Razigrano kino/Playing Cinema” te će predstaviti edukativno-zabavne kartice s pitanjima za analizu filma. Kartice su mišljene kao poticaj malim gledateljima, ali i njihovim roditeljima, bakama, djedovima i učiteljima u školama kako bi nakon gledanja filmova zajedno razgovarali i promišljali o različitim elementima filma. Kartice će biti predstavljene u foajeu Kina Valli, a potom i dostupne za preuzimanje na našem webu.

“Škare, papir, dinosaur” – radionica stop-motion animacije

Pod vodstvom Vibora Juhasa bit će organizirana radionica za djecu uzrasta od sedam do dvanaest godina na kojoj će se kroz zabavu naučiti kako nastaje animirani film tehnikom stop-motion animacije. Radionica se održava od 19. do 22. ožujka od 17:30 do 19:30 sati te 23. ožujka od 9:30 do 11:30, a zbog ograničenog broja mjesta, polaznici se moraju prijaviti ranije putem OBRASCA.

Povezane vijesti