U tjednu od 22. do 28. veljače u Kinu Valli bit će održana pulska premijera dokumentarnog filma Igora Gala “1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija…. vidimo se u slijedećem ratu” uz gostovanje redatelja. Slijede novi naslovi poput sportske drame “Utrka za slavu: Audi protiv Lancije”, horor komedije “Lisa Frankenstein” te animirane povijesne drame “Na selu”. Program “Razigrano kino” ovog tjedna donosi jedan od najhvaljenijih filmova Wima Wendersa – “Paris, Texas” za koji će uvodnu riječ održati filmska producentica Zdenka Gold

U sklopu Doku dana u utorak, 27. veljače u 19 sati u Kinu Valli bit će održana pulska premijera dokumentarca scenarista i redatelja Igora Gala o Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli, u periodu od 1953. do 1991. godine. Naslovljen “1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija…. vidimo se u slijedećem ratu”, dokumentarac ne govori samo o festivalu. Kako se navodi u opisu filma, prvenstveno je to prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je festival osnovan. Svjedočenjem glavnih aktera festivala, od njegovog osnivača Marjana Rotara do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, propituje se kako je uopće bio moguć festival takvog europskog i svjetskog značaja u vrijeme svog trajanja. Od svog osnivanja 1953. godine do nasilnog gašenja 1991. godine, festival oslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njezin razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njezin raspad, pa time i svoj nestanak ove jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svjetskim razmjerima. Na filmskoj projekciji bit će i autor Igor Galo.

Novi filmski naslovi

“Utrka za slavu: Audi protiv Lancije” sportska je drama koja prikazuje intenzivnu bitku među dvama automobilskim divovima tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine. To je vrijeme čuvene Grupe B, kada je Audi razvio model Quattro s pogonom na sva četiri kotača i bio je rival kojeg su svi željeli pobijediti. Lancia je, pak, stupila na scenu s modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon. Usprkos prednostima Quattra, dramatična je sezona pripala Lanciji, jer je njen sportski automobil bio sigurniji na određenim stazama, pri čemu su značajnu ulogu odigrali i sitni trikovi talijanskog tima.

Horor komedija “Lisa Frankenstein” donosi priču o neshvaćenoj tinejdžerici Lisi Swallows koja tijekom oluje oživljava zgodan leš iz viktorijanskog doba i počinje ga ponovno graditi u muškarca svojih snova pomoću pokvarenog stroja za sunčanje u svojoj garaži. Nakon što su prošli kroz transformaciju, romantični duo kreće na ubojito putovanje kako bi pronašli pravu ljubav, sreću i nekoliko dijelova tijela koji nedostaju.

Animirana povijesna drama “Na selu” zbog svog jedinstvenog spoja slikarstva i filma izazvala je pravu senzaciju. DK Welchman i Hugh Welchman, autorski i bračni par iz Poljske, osmislili su ovaj film koji je najprije snimljen uz pomoć glumaca ispred zelenih ekrana, a nakon toga više od stotinu profesionalnih slikara iz Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije svaku su scenu oslikali tehnikom ulja na platnu. Sve je rezultiralo s više od 56 tisuća slika ukomponiranih u maestralno animirano kinematografsko ostvarenje. Radnja prati Jagnu, mladu djevojku odlučnu da živi svoj život bez obzira na ograničenosti u kojima živi u 19. stoljeću na poljskom selu. Kad se nađe uhvaćena između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i drugih muškaraca njihova društva, njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice.

Film za djecu i mlade
U programu za najmlađe ponovno je animirani hit “Patke selice” o pačjoj obitelj Mallard koja živi mirnim životom u jednom ribnjaku u Novoj Engleskoj. I dok je tata Mack zadovoljan takvim načinom života, mama Pam otvorena je za avanture i želi svojoj djeci – sinu tinejdžeru Daxu i kćerkici Gwen – pokazati svijet. Kreću na obiteljsko putovanje preko New Yorka do tropske Jamajke, no njihovi dobro zamišljeni planovi brzo se izjalove te oni stječu nova iskustva, šire svoje vidike, upoznaju nove prijatelje i pritom uče o jedni o drugima (i sebi samima) više nego što su uopće mogli zamisliti.

Razigrano kino / Playing Cinema

Antologijsko ostvarenje redatelja Wima Wendersa i scenarista Sama Sheparda iz 1984. “Paris, Texas” neobičan je film ceste o Travisu, čovjeku izgubljenu u vlastitu paklu. Smatran mrtvim četiri godine, pojavljuje se u pustinji na meksičkoj granici, umoran od života i djelomično bez pamćenja. Po njega dolazi njegov brat Walt, kod kojeg živi Travisov sedmogodišnji sin Hunter. Travis i Hunter, u početku potpuni stranci, počinju graditi prijateljstvo i plan kako da pronađu Jane, Hunterovu majku, a Travisovu bivšu ženu, i vrate je kući. Film je to izvanrednih glumačkih izvedbi (Harry Dean Stanton i Nastassja Kinski) te dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, uključujući i Zlatnu palmu u Cannesu 1984. godine za najbolji film. Prikazuje se u okviru programa Razigrano kino/Playing Cinema, a uvodnu riječ o filmu dat će filmska producentica Zdenka Gold.Propustili ste, pogledajte

Iznimno hvaljena i nagrađivana sudska drama “Anatomija pada”, nominirana u pet kategorija za nagradu Oscar, vraća se na program Kina Valli.  Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller) živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka.

Filmovi za sva vremena

U nizu filmova redateljice Sofije Coppola koje Valli prikazuje u veljači na programu je povijesna drama “Opčinjen” u kojoj glume Colin Farell, Elle Fanning, Kirsten Dunst i Nicole Kidman. Irac John McBurney ratni je plaćenik u građanskom ratu. Teško ranjenog pronalazi ga mlada Amy i odvodi ga u ženski internat na oporavak. John je jedini muškarac u izoliranoj vili te njegov dolazak budi znatiželju religioznih djevojaka koje ondje žive. Njegova pojava izvlači potisnute strasti i kućom se počnu širiti seksualne tenzije koje John lukavo iskorištava. Kada djevojke razotkriju njegove zavodničke sklonosti, odluče ga kazniti.

Povezane vijesti