U tjednu od 15. do 21. veljače Kino Valli od noviteta prikazuje emotivnu priču “Stranci”, napeti triler “Madame Web” te Millerovu djevojku” s Jennom Ortega u glavnoj ulozi. Kultni film “Vječni sjaj nepobjedivog uma” odabrali su filmofili za program “Kino 15+”, dok u Doku danu gledamo dirljivu priču o ljubavi i brizi “Beskrajno sjećanje”

Novi filmovi

Film “Stranci” duboko je emotivno i fantazmagorično ostvarenje britanskog redatelja Andrewa Haigha inspirirano romanom Strangers Taichija Yamade. Scenarist Adam (Andrew Scott) i tajanstveni Harry (Paul Mescal) slučajno se susreću jedne noći na praznom hodniku svoje londonske zgrade. Među njima se ubrzo razvija veza te Adam, ponukan novim poznanstvom, odluči posjetiti rodni grad. Tamo, u kući u kojoj je odrastao, nailazi na svoje roditelje (Claire Foy, Jamie Bell) koji i dalje žive istim životom kao nekoć. Ali njegovi su roditelji umrli prije 30 godina. Odrasli muškarac ponovno proživljava izgubljeno djetinjstvo s roditeljima, nastavljajući gdje je stao i nadoknađujući razgovore s njima o svemu onome o čemu nisu mogli razgovarati.

Napeti triler “Madame Web” s Dakotom Johnson u glavnoj ulozi priča je o podrijetlu jedne od najzagonetnijih junakinja izdavačke kuće Marvel. Cassandra Webb, bolničarka na Manhattanu suočava se s otkrićima o svojoj prošlosti, povezuje se s tri mlade žene predodređene za moćnu budućnost… Ako uspiju preživjeti smrtonosnu sadašnjost.

Jenna Ortega, jedna od najpopularnijih mladih glumica najpoznatija po ulozi u seriji „Wednesday“ nosi glavnu ulogu u“Millerovoj djevojci” – psihološkoj drami s elementima trilera. Talentirana mlada srednjoškolka kreće u kreativnu odiseju kada joj profesor, kojeg glumi Martin Freeman, zada projekt koji ih oboje zapetlja u složenu mrežu. Dok se linije zamagljuju i njihovi se životi isprepliću, profesor i njegova štićenica moraju se suočiti sa svojim najmračnijim tajnama.

Škola čarobnih životinja 2

Obiteljski hit ‘Škola čarobnih životinja’ prikazuje se u sinkroniziranoj verziji, a govori o Idi i Benniju koji pohađaju školu Winterstein i moraju se udružiti sa svojim čarobnim životinjskim prijateljima kako bi riješili zagonetku tajanstvenih rupa koje se pojavljuju na školskom imanju. Usporedo pripremaju kazališnu predstavu za veliku obljetnicu škole, a pred redateljicom Idom je težak zadatak podjele uloga – hoće li glavnu ulogu dobiti vođa bande Helene ili talentirana, ali sramežljiva Anna-Lena. Kad se predstava uskoro otkaže jer se u školskom dvorištu pojave čudne rupe, čarobna zajednica ipak mora ostati zajedno.

Kino 15+: Vječni sjaj nepobjedivog uma

Mladi filmofili u programu “Kino 15+” odlučili su prikazati “Vječni sjaj nepobjedivog uma” redatelja Michela Gondryja iz 2004. i scenarista Charlieja Kaufmana koji je nagrađen Oscarom za najbolji scenarij. Joel (Jim Carrey) je pomalo smotan i šutljiv tip. Njegova djevojka Clementine (Kate Winslet) sušta je suprotnost: brbljavica koja svako malo boja kosu u drugu boju, priča vrlo čudne priče i puna je pozitive. Priča počinje kada Joel shvati da se Clementine nakon dugogodišnje veze podvrgla eksperimentalnom postupku brisanja memorije te u potpunosti izbrisala sjećanje na njega. Što zbog osvete njoj, a što zbog činjenice da voli osobu koja uopće ne zna tko je on, Joel se odluči na isti postupak. Tijekom procesa shvati kako je napravio grešku, no povratka više nema.

Propustili ste, pogledajte: Uboga stvorenja

Znanstveno-fantastična crna komedija “Uboga stvorenja” redatelja Yorgosa Lanthimosa priča je o mladoj ženi koju je vratio u život briljantni znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja. Film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji te Zlatnim globusom za najbolju komediju, dok je oskarovka Emma Stonenagrađena Zlatnim globusom za najbolju ulogu. “Uboga stvorenja” jedan su od vodećih kandidata za ovogodišnje Oscare.

Doku dan: Beskrajno sjećanje

“Beskrajno sjećanje” dirljiv je i autentičan dokumentarni film o ljubavi, brizi i sjećanjima u režiji renomirane čileanske redateljice Maite Alberdi. Dokument je to bezuvjetne ljubavi načete Alzheimerovom bolesti između dvoje istaknutih javnih ličnosti u Čileu – slavnog novinara i pisca Augusta Góngore, prominentnog kroničara zločina u doba Pinochetova režima i glumice, aktivistice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Autorica Maite Alberdi deset je godina dokumentirala njihov odnos.“Beskrajno sjećanje” nominirano je za Oscara.

Filmovi za sva vremena: Negdje

Tijekom veljače program “Filmovi za sva vremena” u znaku je redateljice Sofije Coppola, a ovog tjedna prikazuje se drama “Negdje” iz 2010. nagrađena Zlatnim lavom u Veneciji. Bavi se naoko glamuroznim, a zapravo usamljenim životom holivudske zvijezde Johnnya Marca u izvedbi Stephena Dorffa, koji se naglo mijenja kad njegova 11-godišnja kćerka dolazi živjeti s njim.

Matineja za umirovljenike: Zločin je moj

Krimi-komedija “Zločin je moj” francuskog redatelja Françoisa Ozona elegantna je i duhovita priča o ambiciji i padu. Pariz, 1935. Madeleine je mlada i ne osobito talentirana glumica koja je upravo oslobođena optužbe za ubojstvo poznatog producenta. Medijska pompa oko slučaja pomogla joj je unaprijediti karijeru, no to će doći u pitanje jednom kada istina izađe na vidjelo.

Novi film Françoisa Ozona u francuskim je kinima vidjelo više od milijun gledatelja, a riječ je o još jednom duhovitom pastišu klasičnih hollywoodskih komedija i francuske farse, koja se bavi borbom među spolovima te paralelama između sudnice i kazališta.

Razigrano kino: Kino kviz

U sklopu programa Razigrano kino / Playing Cinema održat će se novo izdanje Kino kviza u četvrtak, 15. veljače od 20:00 sati. Ekipe zainteresirane za natjecanje u filmskom znanju mogu se prijaviti putem e-maila: prijava@pulafilmfestival.hr (naziv ekipe i broj članova – maksimalno 4). Sljedeći je kviz na rasporedu 29.2.

Povezane vijesti